Woonadvies – Achtertuin

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.Lezersvraag

“We zijn een jong en nog groeiend gezin. Dit jaar verhuizen wij naar een nieuwbouwwoning op een van de oude kazerneterreinen in Ede. De nieuwe wijk wordt passend ingericht, zo komen er een heide- en een bospark. We willen graag een natuurlijke tuin, waar we zomers lekker buiten kunnen zitten en waar onze jonge kinderen ook in kunnen spelen. De auto’s parkeren we achter de tuin, dus we zullen de hele tuin door moeten lopen om ons huis binnen te gaan.”
L. van Keimpema, anios verstandelijk gehandicapten 

Jordy’s advies

“De wensen voor deze tuin geven al snel een richting aan: een logische routing gaat van de poort richting de achtergevel, met genoeg ruimte om te lopen en – voor de kinderen – om te spelen. 

Ik heb gekozen voor een duidelijke tweedeling en de tuin een groen karakter gegeven. Grenzend aan de openslaande pui bevindt zich het terras dat bestaat uit royale tegels van het Nederlandse Schellevis. In het terras is ook ruimte voor een boom opgenomen, in dit geval een magnolia. De andere helft van de tuin bestaat grotendeels uit gazon, maar het gebruikelijke speeltoestel heb ik vermeden. 

Ik ben er voorstander van om niet alleen binnen, in het interieur, maar ook buiten zoveel mogelijk architectonisch te werk te gaan en grote, duidelijke lijnen uit te zetten.  Vandaar dat ik het silhouet van de schuur heb doorgetrokken door middel van de twee houten constructies. Enerzijds werken deze als een architectonisch frame dat diepte geeft, anderzijds bieden ze ook subtiel ruimte voor bijvoorbeeld een schommel. 

Uiteraard  bevat de tuin ook een border. Het is belangrijk hier af te wegen welke planten een goede keuze vormen. Want hoe klein of groot een tuin ook is, iedereen kan ermee bijdragen aan de biodiversiteit. Soorten als bijvoorbeeld de herfstaster, duizendblad en zonnehoed hebben een meerwaarde als het gaat om het aantrekken van insecten en vogels. De tuin is omsloten door een privacy-vriendelijke haag van fagus sylvatica, maar een meidoornhaag of klimop vormen goede alternatieven.”