Woonadvies – Eettafel

Interieurstylist Saskia de Ruiter behandelt vragen van lezers met betrekking tot hun interieur.

Lezersvraag

Wij gaan een nieuwbouwhuis kopen. Het belangrijkste punt waar we mee zitten en waar we graag advies over zouden willen: waar zetten we de eettafel? Het is een splitlevel woning, dus de tafel moet óf in de keuken, óf in de woonkamer. Heb jij een idee voor ons? 
Sabine en Corné Hekkema (verloskundige en fysiotherapeut)

Saskia’s advies

“Een splitlevel woning is erg leuk door de speelse hoogteverschillen en de trappen, maar vaak lastig in te delen en in te richten. De keuken ligt in deze nieuw te bouwen woning anderhalve meter lager dan de woonkamer. 

De afweging waar de eettafel neer te zetten, in de woonkamer of in de keuken,  had ik snel gemaakt. Om dagelijks met hete pannen een trap op te moeten lopen, lijkt me niet handig. Vandaar mijn advies om te kiezen voor plaatsing in de keuken. 

Er zijn echter een aantal ‘regels’ verbonden aan deze woning: zo mag het water in de keuken alleen vanuit de lange, rechte muur worden gehaald, en is het niet toegestaan de woonkamer en de keuken om te wisselen. 

Voor een ruimtelijke indeling is een tafel middenin de keuken niet aan te raden. Daarom heb ik gekozen voor een ‘Oostenrijkse eethoek’. Dat wil zeggen: een hoekbank tegen de muur, met een eettafel en eetstoelen. Door tegen de muur aan te werken, behoud je de ruimte en maak je op een gemakkelijke wijze een gezellige plek om te eten. Om het geheel een eigentijds karakter te geven, heb ik gekozen voor een strakke bank met een hoge rugleuning. 

De eetbank kan het best op maat gemaakt worden. Zo kan de grootte ervan namelijk exact aangepast worden aan de muren. Onder het raam loopt de bank een stuk door, zonder rugleuning. Dit geeft een fijne plek om naar buiten te kijken. De kleur van de bank is Lamp-room Grey van Farrow & Ball; ook het muurvlak om het keukenblok heeft deze kleur gekregen. 

Verder heb ik in deze ruimte veel wit toegepast en zwarte, houten en naturelkleurige accenten die terug te vinden zijn in het jute vloerkleed, de eettafel en de deuren van de kast. De strakke ombouw van de kast zorgt in combinatie met (oude) houten deuren voor een verrassend effect.

Om de tafel heen zijn zwarte stoelen geplaatst van Muuto: de Cover Stoel. Boven de eettafel hangen drie hanglampen, op verschillende hoogtes. Het plafond in de keuken heeft een hoogte van ruim vier meter. Door met meerdere lampen (&Tradition, Spinning Pendant) op ongelijke hoogtes te werken, krijg je niet alleen een speels effect, maar het benadrukt ook de hoogte van het plafond.

Voor de vloer heb ik gekozen voor witte houten planken, voor een fris, Scandinavisch effect. Omdat een naar binnen draaiende deur in de keuken te veel ruimte kost, stel ik voor deze te vervangen door een schuifdeur.”