Woonadvies – indelen

Interieurstylist Saskia de Ruiter behandelt in deze rubriek vragen van lezers met betrekking tot hun interieur.

Mijn dochter (forensisch neuropsycholoog) heeft een benedenwoning in Amsterdam weten te bemachtigen met een erg onlogische indeling. De badkamer komt uit in de woonkamer, de slaapkamer aan de straatkant is relatief groot en in de keuken zit een lastige schouw. Er is nauwelijks bergruimte. De badkamer en keuken moeten vernieuwd worden, dus misschien een goede gelegenheid om de indeling te veranderen?
Jolanda van Oevelen, operatie assistent

Saskia’s advies

“De entree komt direct uit in de woonkamer. Door het plaatsen van wat extra muren heb ik een hal gecreëerd met een toilet. Met name voor visite is dit prettiger. 

De wand tussen slaapkamer en woonkamer heb ik weggelaten; hier is een roomdivider voor in de plaats gekomen. Deze kan gemaakt van zwart staal of van hout dat zwart geverfd voor hetzelfde effect zorgt. Door een divider wordt een grotere ruimte knusser zonder dat er een hele wand in staat. Bijkomend voordeel is dat de lichtinval door de ramen aan de voor- en achterkant optimaal benut wordt. Waar eerst de slaapkamer was, is nu een leefkeuken met om de tafel verschillende stoelen. Dit zorgt, tussen het wit en zwart, voor een warm en speels effect (Nordiq Lotta spijlenstoel (wit), Nordiq Ami chair (hout), Bertoia draadstoel (zwart) en metalen stoel Tolix (zwart)).

De slaapkamer is naar achteren verplaatst, op de plek waar eerst de keuken zat. De schouw is eruit gehaald, wat veel ruimte oplevert. Het voordeel is dat er nu niet meer aan de straatkant geslapen hoeft te worden. 

Om te voorkomen dat de deur van de badkamer in de woonkamer uitkomt, is er een tweede hal gecreërd. Hier komen de (schuif)deuren naar de slaapkamer, de badkamer en de inloopkast op uit. Het prettige van een inloopkast is dat er geen kasten meer in de slaapkamer geplaatst hoeven te worden. De badkamer is niet groot maar wel functioneel. Ik koos voor lichte kleuren; optisch lijken de ruimtes dan groter. Dankzij het wit zijn de zwarte roomdivider en de zwarte deuren echte eyecatchers. 

In de toekomst zou de bewoonster de raampartij in de woonkamer nog kunnen vervangen door openslaande deuren. Vanuit de woonkamer kan ze dan zó de tuin in lopen.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*