Woonadvies – keukenindeling

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.


“Met veel interesse lees ik altijd de oplossingen van Jordy de Reus in Arts en Auto. Nu heb ik zelf de mogelijkheid om mijn keuken aan te pakken. Maar hoe? Wat mij niet bevalt, is dat ik nu met mijn rug naar het raam sta te werken. Ook zou ik het aanrecht op voldoende hoogte willen zodat ik goed staand kan werken. Maar dat past niet onder het naar binnen slaande raam. Kunt u mij advies geven voor een rustige, praktische en toch mooie keukenindeling?” C. van der Linden, ziekenhuisapotheker

Jordy’s advies

“Vaak wordt mijn vak als interieurarchitect gezien als het creëren van iets moois. Uiteraard is esthetica belangrijk, en kwalitatieve materialen dragen bij aan een geslaagd interieur. Maar in de basis gaat het om de ruimte zelf, en hoe de mens daarin leeft en zich beweegt. 

Een kloppende plattegrond en invulling liggen daaraan ten grondslag. Ik kan me goed voorstellen dat koken met de rug naar het daglicht als storend wordt ervaren, net als een verkeerde hoogte van het werkblad. Ergonomisch goed kunnen werken, is eveneens een belangrijk aspect van mijn werk. Dit heb ik dan ook verwerkt in het nieuwe ontwerp. 

De hoekkeuken is vervangen door twee afzonderlijke elementen: een kastenwand en een schiereiland. De dichte kastenwand zorgt voor vele meters opbergruimte en biedt tevens plek aan een oven en koelkast. Naast de deur eindigt de kastenwand met open legplanken om het niet te massaal te maken. Het schiereiland voelt door de gesloten kastenwand achter u niet helemaal open, maar juist geborgen aan. Bovendien kunt u nu koken met daglicht en met zicht naar buiten. 

Het aantal strekkende meters is in dit nieuwe ontwerp misschien wat minder, al wordt dat gecompenseerd door de diepte van het eiland van ruim één meter. Het snijwerk kan hierdoor naar voren worden geschoven. De hoogte van het werkblad is altijd afhankelijk van de bewoner, maar vaak hanteer ik een hoogte tussen de 90 en 95 centimeter.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*