Woonadvies – Lange wand

Interieurstylist Saskia de Ruiter behandelt in deze rubriek vragen van lezers met betrekking tot hun interieur.

Lezersvraag

Wij willen de woonkamer en eetkeuken van ons jarentwintighuis graag warmer aankleden. Wat ons vooral stoort, is de lange rechte wand in de woonkamer. De originele details van het huis vinden wij erg mooi en willen wij dan ook graag behouden. Wij zijn benieuwd naar jouw ‘gouden tip’ om de ruimte gezelliger te maken.
J. Logtens, mondhygiënist

Saskia’s advies

“Vaak merk ik dat mensen vastlopen in hun interieur. Ik adviseer dan om te starten met een rustige basis en van daaruit verder te werken. Daarnaast schep ik graag zo veel mogelijk ruimte, zonder dat het leeg en ongezellig oogt. Om dit te bewerkstelligen heb ik wat meubels weggelaten of vervangen. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om de bank voor de tuindeuren in de eetkeuken weg te halen. Hierdoor ontstaat een doorgang richting de tuin. Om het uitzicht naar de tuin vanuit de woonkamer zo optimaal mogelijk te maken, heb ik een rechthoekige eettafel tegen de lange wand geplaatst, met daarbij een eetbank (Bodilson, Dexter). Zo ontstaat, in combinatie met een vloerkleed, een knusse hoek. Zowel in de eetkeuken als in de woonkamer heb ik de hoogte van de plafonds benadrukt door een lambrisering te schilderen op 1.80 meter hoogte in de kleur ‘Bone’ van Pure & Original. Op dezelfde hoogte hangt een plank in eerdergenoemde kleur waarop accessoires kunnen worden geplaatst. Achter de nieuwe hoekbank heb ik een sidetable gezet, ook in de kleur Bone.

Door de bank een stukje van de muur af te zetten en te kiezen voor een bank op pootjes ontstaat een ruimtelijk effect. De overgordijnen zijn vervangen door luchtige linnen vouwgordijnen die goed passen bij de naturelkleur van de bank. Aan weerszijden hiervan heb ik lampen geplaatst: een vloerlamp (Tonone Bolt, 1 arm) en een hanglamp (Frandsen, Ball medium), allebei in zwart. Zo ontstaat een stoere look.”