Yin en Yang

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De kandidaten voor het voorzitterschap van de KNMP zijn bekend: Gerben Klein Nulent en Harry Stulemeijer. Alle KNMP-leden kunnen tussen 11 november en 9 december hun stem uitbrengen. De leden bepalen dus de uitkomst, maar de kandidaatstellingscommissie schuift wel al meteen Klein Nulent naar voren als ‘buitengewoon geschikte voorzitterskandidaat’.

Waarom wel Klein Nulent en niet Stulemeijer vraag je je dan af? In het profiel van Stulemeijer lezen we: “Is het niet hoog tijd dat de apotheker achter zijn computer vandaan komt, de bureaucratie uit de apotheek bant en zijn vak gaat uitoefenen in plaats van de almaar toenemende werklast op zijn personeel af te schuiven en zich achter zijn computer verschuilt?” Stoere taal, ik mag dat wel. Stulemeijer benadrukt bovendien het bondgenootschap met de patiënt.

Klein Nulent is in zijn profiel  heel wat gematigder: “Als sector moeten wij meer eenheid uitstralen om zo ons gezamenlijk belang beter en steviger voor het voetlicht te brengen.” Zijn boodschap is er duidelijk een van samenwerken, de blik naar buiten richten en aansluiting realiseren bij politiek, maatschappij en zorgverzekeraars. Vriendelijke, constructieve woorden.

Is dat beter? De apothekers klagen dat hun meerwaarde te weinig wordt gezien door de buitenwereld waarover Klein Nulent het heeft. Toch zegt hij in zijn profiel: “Ze zijn lid van de KNMP en zijn daar ook trots op.” Wie de discussies over het vak volgt op www.farmaactueel.nl en de KNMP LinkedIn discussiegroep heeft redenen om hieraan te twijfelen. Misschien is die wake-up call die Stulemeijer zijn vakgenoten geeft zo gek nog niet.

7 Reacties Reageer zelf

 1. hans hof
  Geplaatst op 30 oktober 2014 om 12:33 | Permalink

  Beste Frank,
  Zoals altijd een blog die het onderwerp belicht vanuit diverse invalshoeken en aanzet tot heroverwegen van min of meer vooringenomen standpunten.
  Echter ook een blog waarin ik de oproep tot een sterke voorzitter ‘van buiten’ mis. Waarom niet het voorbeeld van de LHV gevolgd. De inzet van eerst Bart Vos en later Steven van Eijk heeft de leden van de LHV bepaald geen kwaad gedaan.
  Het zou voor de KNMP en de achterban zo langzamerhand toch zonneklaar moeten zijn dat een voorzitter nodig is die zowel intern stevig is als in de wereld van de bepalers en bepalers (lees: VWS, ZN en patiënten/consumentenorganisaties) voor vol wordt aangezien.
  Is dat ondanks alles nu toch een brug te ver dan komt zonder enige twijfel Gerben Klein Nulent in aanmerking. Ik weet niet of hij politiek voldoende teweeg kan brengen maar in elk geval kent hij het klappen van de zweep door en door. Bovendien ontbreekt het hem niet aan humor en relativeringsvermogen terwijl hij tevens over voldoende bestuurlijke ervaring beschikt in ondernemingen en organisaties.

 2. Dhr J.C.Kortekaas
  Geplaatst op 31 oktober 2014 om 18:58 | Permalink

  Harry Stulemeijer was van 2000 tot 2004 openbaar apotheker in Den Helder. In 2013 gaf hij rond de bestuursverkiezingen van BPOA zelf aan sinds 2009 met pensioen te zijn.

  In 2014 duikt hij opeens op als “zzp-apotheker” van een nieuwe apotheek in de Schilderswijk, zonder te zijn ingeschreven in het register van openbare apothekers dat de beroepsorganisatie KNMP aanhoudt en dus in strijd met de NAN-normen.

  Van die organisatie wil hij het Boegbeeld zijn.

  Herken een mol als hij voorzitter wil worden.

 3. ANH Jansen
  Geplaatst op 1 november 2014 om 10:31 | Permalink

  Niemand die er in dit land wat toe doet ligt wakker over de vraag wie de nieuwe voorzitter van de KNMP gaat worden. De statuten van de KNMP weerhouden het aanstellen van een ‘buitenstaander’. Ten onrechte en ten nadele van leden en niet-leden van de KNMP.

  Niet-leden van de KNMP worden in de val van de KNMP meegezogen. De onderhandelingen over de kaders, richtlijnen en standaarden en besprekingen in kader van Technisch Overleg e.d. worden gedaan door KNMP medewerkers, maar treffen daardoor ook de niet-leden. De bereikte resultaten sinds 2006 zijn desastreus en gezien de zeer meegaande houding van de KNMP tav RA en continuïteit van het Regeringsbeleid is die neergaande lijn uitsluitend liniair te extrapoleren. Welke beroepsvereniging/belangenbehartiger brengt immers een persbericht uit dat het budget farmacie wederom met 150 miljoen wordt verlaagd en dat de KNMP daar zeer blij mee is!

  Neen. Zie hoe Vlietland/Franciscus de zaken oppakt.

  http://www.skipr.nl/actueel/id20237-oud-topambtenaar-leidt-franciscus-vlietland-.html

  ‘Bouw- en bedrijfskundige Van Erp-Bruinsma kan bogen op ruime ervaring als bestuurder van grote, sterk veranderende organisaties. Ze vervulde bestuurlijke functies bij onder meer KPMG, Connexxion en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar ze tussen 2008 en 2012 secretaris-generaal was. –

  Daarnaast verwacht de raad van toezicht dat ze een belangrijke rol spelen in het leiden van grote veranderingen en het onderhouden van de complexe relaties binnen de ziekenhuiswereld’.

  —En om dat laatste gaat het natuurlijk!

  Dat zien we Gerben KN of Harry S echt niet doen. Enige wat hen bindt is de ervaring met afstempelen; GKN met de afboeking van Goodwill en HS met het afstempelen van pensioenrechten. Niet voor niets zoekt HS een nieuwe baan na 5 jaar van zijn pensioen te hebben mogen genieten; bittere noodzaak!Evenzo GKN; hij is door de nieuwe eigenaren van Mediq niet voor niets op een zijspoor gezet. Hij is de man van 100miljoen. Negatief.

  Neen. Gemiste kans van de KNMP.

  En van een gesloten front is natuurlijk geen sprake. In de zero sum game dat het Zorgstelsel 2006 nu eenmaal is is het verlies van 1 partij de winst van de ander. Zie de presentatie van Marc van Gelder tbv het Apollonetwerk. Wiens belang wordt daarmee gediend? En voor wie werkt GKN nog steeds? En kan hij na aanstelling zonder last en ruggenspraak spreken en handelen?

  Als de leden van de KNMP het spel doorhebben kiezen zij massaal voor Harry S.

  Als een Phoenix zal de nieuwe KNMP uit haar as herrijzen.

  Theo Langejan zoekt nog steeds een baan met een fikse uitdaging.

  Kasja Ollongren is met stip nummer 1.

  Kost wat, maar dan heb je ook wat.

 4. Dhr J.C.Kortekaas
  Geplaatst op 10 november 2014 om 08:04 | Permalink

  Aan mijn oud directeur bij Stichting VNA Hans Hof

  Hans,

  De Heren Yin&Yang zijn inderdaad geen partij voor de virtuele kandidate, onze senator uit Wassenaar.

  Foto

  Onze senator.

  Never on a tuesday honey!

  https://lh6.googleusercontent.com/-G9lrVV1kV4c/VDY7K4zkwfI/AAAAAAAAA6g/Aj8tOJ_EO-U/s720/DSC_1938.jpg

 5. hans hof
  Geplaatst op 10 november 2014 om 12:04 | Permalink

  Waarde Johan,

  Als het een kandidaat ‘van buiten’ mag zijn dan zijn er bepaald betere denkbaar dan de huidige vice-voorzitter.
  Laten we de situatie bij de LHV maar als referentiekader nemen.
  Groetend,

  Hans

 6. Dhr J.C.Kortekaas
  Geplaatst op 18 november 2014 om 10:14 | Permalink

  Ik schrijf 18 november 2014 en bespeur totale desinteresse bij de KNMP-leden wie de nieuwe voorzitter wordt.

  Oktober 2009 verklaarde Jan Smits publiekelijk op het Symposium van het Noorden, waar hij kort met mij in debat ging:

  “De tent was toch al failliet”

  MedIQ-Man of een Zeventigjarige ZZP-er als beherend apotheker zonder inschrijving in het KNMP-register, dat is de keuze!

  De vereniging is moreel bankroet.

 7. Dhr J.C.Kortekaas
  Geplaatst op 27 november 2014 om 11:15 | Permalink

  In de Districtsvergadering West aan de Alexanderstraat viel de schade mee. Rik van der Meer krijgt 10 december op de AV een gepast afscheid, nadat de twee dominante zorgverzekeraars weigerden zijn declaraties te betalen.

  Rob de Wolf is een vertrouwenwekkend bestuurlid, Marleen hoeft niets meer te bewijzen en Gerben is een uitstekend spreker.

  Maar het blijft een schertsverkiezing.