Yin en Yang

De kandidaten voor het voorzitterschap van de KNMP zijn bekend: Gerben Klein Nulent en Harry Stulemeijer. Alle KNMP-leden kunnen tussen 11 november en 9 december hun stem uitbrengen. De leden bepalen dus de uitkomst, maar de kandidaatstellingscommissie schuift wel al meteen Klein Nulent naar voren als ‘buitengewoon geschikte voorzitterskandidaat’.

Waarom wel Klein Nulent en niet Stulemeijer vraag je je dan af? In het profiel van Stulemeijer lezen we: “Is het niet hoog tijd dat de apotheker achter zijn computer vandaan komt, de bureaucratie uit de apotheek bant en zijn vak gaat uitoefenen in plaats van de almaar toenemende werklast op zijn personeel af te schuiven en zich achter zijn computer verschuilt?” Stoere taal, ik mag dat wel. Stulemeijer benadrukt bovendien het bondgenootschap met de patiënt.

Klein Nulent is in zijn profiel  heel wat gematigder: “Als sector moeten wij meer eenheid uitstralen om zo ons gezamenlijk belang beter en steviger voor het voetlicht te brengen.” Zijn boodschap is er duidelijk een van samenwerken, de blik naar buiten richten en aansluiting realiseren bij politiek, maatschappij en zorgverzekeraars. Vriendelijke, constructieve woorden.

Is dat beter? De apothekers klagen dat hun meerwaarde te weinig wordt gezien door de buitenwereld waarover Klein Nulent het heeft. Toch zegt hij in zijn profiel: “Ze zijn lid van de KNMP en zijn daar ook trots op.” Wie de discussies over het vak volgt op www.farmaactueel.nl en de KNMP LinkedIn discussiegroep heeft redenen om hieraan te twijfelen. Misschien is die wake-up call die Stulemeijer zijn vakgenoten geeft zo gek nog niet.

Delen