Zalm met verse spinazie

Leonard Hofstra (50) is cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in Utrecht en auteur van SLIM in 12 weken.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Marcel Bakker

09-2013p070

“Al in 2005 liep ik rond met ideeën voor een boek dat mensen kan helpen om bewuster en gezonder te leven. Afgelopen januari is het verschenen. Het ‘SLIM’ in de titel staat voor Succesvolle Lifestyle Interventie Methode. Ik besteed in mijn boek namelijk niet alleen aandacht aan voeding en dieet, maar ook aan zaken als gezond slapen, beter omgaan met stress en effectief bewegen. Dit zalmgerecht maak ik zelf ook geregeld en is een voorbeeld van een menusuggestie uit mijn boek. Het is snel klaar en dus ideaal voor drukke zorgprofessionals!”

Zalm met verse spinazie

(voor 4 personen)

Ingredienten

  • 1 kilo verse spinazie (gewassen)
  • 1 teentje knoflook
  • 4 flinke moten zalm op het vel
  • ongeveer 12 sprieten bieslook (garnering)
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • plantaardige boter
Bereiding

Laat de zalm goed op kamertemperatuur komen en bestrooi de moten met peper en zout. Verhit een scheut olijfolie in een flinke pan en bak de zalmmoten aan, circa 2-3 minuten aan de velkant en daarna nog circa 1 minuut aan de andere kant. Hou de zalm warm onder wat folie op de borden in de oven (circa 50 °C).

Snij de knoflook fijn, verwarm een scheutje olijfolie en wat boter in een grote pan of wok en voeg de gesnipperde knoflook toe. Doe de spinazie in de pan, voeg peper, zout en nootmuskaat toe en begin goed om te roeren (alle spinazie moet meebakken). De spinazie is klaar als het blad gesmolten is (al na een paar minuten) en de spinazie vocht begint te verliezen. Giet het vocht af, garneer de borden met de bieslooksprieten en serveer onmiddellijk met de zalm.

Wijntip Han Sjakes

Zon en warmte zijn onmisbaar voor de wijndruif. Toch wordt de mooiste wijn gemaakt als het eigenlijk net iets te koel is. Daar waar de wijnboer moet wachten met oogsten omdat de druiven nog nét niet helemaal rijp zijn, dáár worden de pareltjes geboren. Noem het ‘slow wine’. Hoe trager de rijping, des te beter de wijn.

Europese regio’s met een gematigd klimaat zijn al eeuwen leveranciers van de beste wijnen. In een nieuw, warm wijnland zoals Chili worden de koelere plekjes nu pas opgezocht. Daarvan zijn de resultaten vaak eleganter en spannender dan de alledaagse, sappige, zondoorstoofde wijn die we van de Chilenen gewend zijn.

De nieuwste wijngaard van Viña Casa Silva (de eerste oogst was in 2009), ligt op nog geen 10 km van de oceaan, waar de zeewind verkoeling brengt. Casa Silva maakt hier Sauvignon Blanc (zie Wijntip) en Pinot Noir. Een perfecte locatie, zo blijkt. De Sauvignon smaakte erg goed bij het recept, terwijl de Pinot Noir (heb ik niet geprobeerd) ook een goede kans maakt. Doe eens gek, probeer ze allebei!

Barton & Guestier, Mâcon-Villages 2011. Chardonnay uit Frankrijk. Verleidelijk zacht en romig met een klein bittertje dat de wijn een aangename pittigheid geeft (€ 7,29, C1000).

Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2012. Bijna bijtend droge wijn, met indrukken van limoen, snijboontjes en kruisbessen. Intens en krachtig, maar tegelijkertijd vol, rond, verfijnd en rijk (€ 19,99, verkoopadressen via casasilva.nl).

Delen