Zelf betalen voor second opinion

Tweederde van de artsen is er voor dat de second opinion geheel of gedeeltelijk uit het basispakket verdwijnt. Tien procent vindt zelfs dat de patiënt alle kosten voor zijn rekening moet nemen. Dat blijkt uit een enquête die Arts en Auto samen met het NCRV opinieprogramma Altijd Wat hield onder bijna 7000 leden van VvAA.

 

Uit de enquête blijkt verder dat een second opinion volgens de meeste artsen in minder dan 5 procent van de gevallen tot een nieuwe diagnose leidt. Artsen geven in de enquête aan dat de second opinion er vooral is voor de geruststelling van de patiënt.

Tweederde artsen wil second opinion uit basispakket

De Orde van Medisch Specialisten zal deze maatregel, het deels schrappen van de second opinion uit het basispakket, voorstellen aan minister Schippers van Volksgezondheid om zo gehoor te geven aan haar oproep om te bezuinigen op de oplopende kosten in de gezondheidszorg. Voorzitter Frank de Grave noemt het redelijk dat mensen een eigen bijdrage voor de second opinion betalen.

De Grave: “Als iemand beslist naar een andere dokter te gaan en er al veel kosten zijn gemaakt, moeten we dat opnieuw met z’n allen betalen. Terwijl het in de praktijk bijna nooit leidt tot een nieuwe diagnose. We hebben in Nederland een relatief lage eigen bijdrage en we hebben vergeleken met het buitenland een breed basispakket. Er is heel veel solidariteit. Dan vind ik dit een van de beter te verdedigen maatregelen.”

Delen