Zelfhulp voor de ggz

In het boek Hart voor Herstel, werken aan een menswaardige ggz roept psychiater Remke van Staveren zorgverleners op zelf aan de slag te gaan om de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.   

Na Hart voor de ggz, het boek waarin psychiater en Arts en Auto-blogger Remke van Staveren oproept om vanuit (zelf)compassie te werken, kreeg ze de afgelopen twee jaar regelmatig de vraag van lezers hoe dat dan precies zou moeten. Als antwoord schreef zij het onlangs verschenen Hart voor Herstel, werken aan een menswaardige ggz.

Van Staveren legt uit wat het doel van haar boek is: “Ik ben er van overtuigd dat zorgverleners veel meer kunnen dan ze zelf denken, gewoon op hun eigen werkplek en binnen hun mogelijkheden. Mensen wachten vaak op een ander – een leidinggevende bijvoorbeeld – en onderschatten de eigen mogelijkheden. Maar als wij verwachten dat de patiënt zelf de regie gaat voeren en zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn herstel, dan geldt dat voor ons zorgverleners toch ook? We moeten ook onszelf empoweren.”

‘Begin zelf, begin klein, met iets haalbaars en zichtbaars’

In het boek draagt Van Staveren ideeën aan hoe de ggz te veranderen, maar roept ze de lezer ook op om zelf na te denken over wat hij zou kunnen doen. Daarom heeft zij in het boek twee creatieve hoofdstukken opgenomen: creatief denken en sociale innovatie. De ideeën in het boek zijn voor een deel ontleend aan de visie van hoogleraren Jim van Os en Philippe Deslespaul en praktisch uitgewerkt naar de spreekkamer (hoofdstuk ‘Herstelondersteunend werken’) en de organisatie van de ggz in de wijk (hoofdstuk ‘De wijk’ in en hoofdstuk ‘eHealth’).

Met dit ‘zelfhulpboek’ wil Van Staveren zorgverleners in de ggz op weg helpen om zelf in actie te komen: “Het is een eindeloos proces van veranderen, leren en verbeteren. Ieder van ons zal zelf, op de eigen vierkante meter, in de wijk, op de eigen werkplek, achter de receptie of in de bestuurskamer moeten bedenken hoe de zorg beter kan, ondanks alle (financiële) beperkingen. Van Staveren vindt De Nieuwe GGZ, de beweging die zich sinds 2015 inzet voor een nieuw elan in de ggz, een mooi initiatief maar vraagt zich wel af of de proeftuinen die de beweging propageert niet te groot, te duur, te ingewikkeld, of te ver weg zijn. Ze stelt daarom voor om met eigen proeftuintjes te beginnen. Van Staveren: “Begin zelf, begin klein, met iets haalbaars en zichtbaars dat snel resultaat geeft.”

Hart voor herstel Remke van Staveren

Hart voor Herstel, werken aan een menswaardige ggz van Remke van Staveren is te bestellen via tijdstroom.nl, prijs € 24,-.

Arts en Auto mag vijf exemplaren verloten. Stuur een e-mail met uw lidmaatschapsnummer en adres naar verloting@artsenauto.nl o.v.v. ‘Hart voor herstel’. Kijk voor de winnaars op artsenauto.nl/verloting (na 5 mei 2018).

Remke van Staveren

Remke van Staveren (1966) is psychiater en initiatiefnemer van Hart voor ggz, een beweging die zich inzet voor een herstelondersteunende en menswaardige ggz. In 1986 maakte Van Staveren kennis met de ggz, als patiënt, toen ze ernstig depressief was. Na haar studie geneeskunde deed ze de vervolgopleiding tot huisarts. Als huisarts gaf zij les in arts-patiëntcommunicatie aan geneeskundestudenten. Van 2005 tot 2010 volgde Van Staveren de opleiding tot psychiater bij GGZ Friesland in Leeuwarden en GGZ inGeest in Amsterdam. In 2014 werd ze ambassadeur voor Compassion for Care, een onafhankelijke beweging die zich ten doel heeft gesteld de compassie in de zorg te bevorderen. In 2016 publiceerde zij het boek Hart voor de ggz. Sinds dat jaar blogt ze regelmatig op artsenauto.nl.

Delen