Zet onzekerheid om in zekerheid
Volgend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdhulp, ouderenzorg en de arbeidsondersteuning van jonggehandicapten. Ook voor zorgprofessionals verandert er veel. Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is optimistisch. “Ik verwacht meer snelheid en efficiëntie.”
Tekst: Roel Notten | Beeld Nout Steenkamp
Annemarie Jorritsma (63), burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), was “blij verrast” dat de overheveling van zorgtaken op 1 januari 2015 een belangrijk thema was rond de gemeenteraadsverkiezingen. Want hoewel de wet nog niet door de Tweede en Eerste Kamer is geloodst en de transitie voor veel burgers nog een ver-van-mijn-bed-show is, weet Jorritsma één ding zeker: er gáát gedecentraliseerd worden. Voor haar is uitstel geen optie. “Laten we in vredesnaam doorgaan, want we zijn al zo ver. Als je nu gaat uitstellen, loopt alle energie uit het proces. Want dan hoef je plotseling niet meer snel en doe je even niks. En dat is niet goed. De sector weet het, de gemeenten weten het, laten ze in Den Haag opschieten en zorgen dat die wetgeving er tijdig komt. De Jeugdwet is inmiddels al wel vastgesteld, de Wmo nog niet. Als de wet pas na het zomerreces wordt afgerond, dan wordt het wel heel ingewikkeld. Dat is eigenlijk te laat.”
Als voorzitter van de VNG is Jorritsma er veel aan gelegen dat de transitie soepel verloopt en dat mensen die zorg nodig hebben er niks van merken. “Het is van het allergrootste belang dat huisartsen betrokken raken, want zij spelen in de transitie een heel belangrijke rol. Maar als de onderzoeken juist zijn, hebben huisartsen nog geen beeld van wat er gaat gebeuren. Dat wordt dan hoog tijd. Ze moeten zo snel mogelijk contact zoeken met hun gemeente om afspraken te maken.”
Lees verder (pdf).
4 reacties
Een korte reactie op enkele uitspraken van mevrouw Jorritsma.
“Ze (huisartsen) moeten zo snel mogelijk contact zoeken met hun gemeente om afspraken te maken”
Reactie: Zijn wij huisartsen soms de loopjongens en -meisjes van mevrouw Annemarie Jorritsma? Ik zou zeggen “commandeer de hond en blaf zelf!”
en:
“Mijn beeld is, dat heel veel mensen ook door de professionele omgeving onzeker worden gemaakt”
Reactie: Welja, wij huisartsen praten de mensen al sinds jaar en dag van alles aan…schijnt aldus mevrouw Jorritsma te denken. Volgens mij worden heel veel mensen juist door de politici onzeker gemaakt: vóór verkiezingen van alles beloven, daarna tegengesteld handelen. En steeds maar weer beleid veranderen nadat het veld net gewend is aan de zoveelste verandering. Vooral de partij van mevrouw Jorritsma heeft laten zien, dat ze daar heel bedreven in is!
(Welke verkiezingsbelofte heeft haar partij trouwens nou nog niet gebroken?)
en:
“Maar de zorgprofessional moet straks wel uit zijn stoel komen. Want één ding is helder, een professional kan niet achterover leunen”
Reactie: Daar staan huisartsen bij mevrouw Jorritsma dus om bekend, dat ze een rustig baantje hebben, waarvan achteroverleunen een wezenlijk bestanddeel is…Misschien moet mevrouw Jorritsma zich eerst eens wat verdiepen in het werk van de huisarts alvorens dit soort dingen te zeggen.
(Misschien moet ze wat minder achterover leunen……)
Cees Dekker, huisarts te Urk
C.J. Dekker
4 mei 2014 / 19:17‘Praatjes vullen geen gaatjes’. De politieke standpunten van mevrouw zijn bekend, mar dat ontslaat haar niet van de verantwoordelijkheden die ze als bestuurder heeft.
De flinke gaten in de zorg die VVD en D’66, geholpen door de PvdA, willen slaan los je niet op met een appel op hulpverleners en wat leuke verhaaltjes.
arobbers
5 mei 2014 / 09:23Echt een buitengewoon triest stuk, een onbekwame vrouw die alles en iedereen wil gaan “aansturen”.
Geen interesse, we zijn geen ambtenaren maar academisch geschoolde huisartsen. U behoort gewoon met de pet in de hand beleefd te komen vragen of u nog iets voor ons kunt betekenen. En anders maar niet.
Wij hebben niet om deze stompzinnige bezuinigingsmaatregel gevraagd en de huisartsen zijn dus ook niet de eigenaar van het probleem dat de gemeentes van de landelijke overheid opgedrongen hebben gekregen.
nico terpstra
6 mei 2014 / 07:57Er is A.J. veel aan gelegen ‘dat mensen die zorg nodig hebben er niks van merken’. Wij, ‘uit het veld’ weten dat dit niet zo is: natuurlijk wordt er wat ‘gemerkt’. Alleen vanuit je ivoren toren zie en voel je dat niet!
Jurriën Wind
6 mei 2014 / 15:20