Ziekenfonds was goedkoper

Als de huidige basisverzekering de volledige dekking van het ziekenfonds (2005) zou bieden, zouden consumenten dit jaar ruim drie tot vijf keer zoveel premie betalen als voor het vroegere ziekenfonds. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite independer.nl.

 

Het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekeringen verdwenen in 2006. Daarvoor in de plaats kwam de verplichte basisverzekering met vrijwillige aanvullende verzekering. In 2005 betaalden ziekenfondsverzekerden bij de destijds goedkoopste verzekeraar (Anderzorg) € 19,95 per maand aan nominale premie. De voordeligste basisverzekering (Unive) kost consumenten dit jaar € 92,50 per maand (nominale premie). Dat is dus bijna 5 keer zoveel.  En de dekking is minder dan in het laatste jaar ziekenfonds (2005). Rollator, gehoorapparaat en anticonceptiepil waren in het ziekenfonds gedekt, in de huidige basisverzekering niet meer.

Verzekerden betaalden  in 2005 via hun salaris 8 procent voor het ziekenfonds, bestaande uit 1,5 procent premie (werknemersdeel) en 6,5 procent werkgeversdeel. In 2013 bestaat alleen nog het werkgeversdeel, maar dat bedraagt met 7,85 procent nu ook bijna 8 procent.

Delen