Ziekenhuis light

Voor een aantal behandelingen is het niet nodig dat de patiënt in een ziekenhuisbed ligt, maar gaat in één keer de overstap maken naar die behandeling thuis aanbieden toch nog te ver. Een minihospitaal zoals het Medisch Centrum Schijndel is dan een mooie tussenoplossing. Het verblijf is goedkoper dan in een regulier ziekenhuis, maar patiënten hebben er toch de zekerheid van in een veilige omgeving terecht kunnen voor bijvoorbeeld nierdialyse of chemotherapie. De medisch specialisten komen naar de patiënten toe als dit nodig is, maar een belangrijke rol is weggelegd voor thuiszorgorganisatie HappyNurse. Dergelijke initiatieven zullen we vaker zien ontstaan.

Een mini-hospitaal of zorghotel is een stuk goedkoper dan een regulier ziekenhuis

Daarnaast zijn er ook patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen omdat ze medisch uitbehandeld zijn, maar voor wie terugkeren naar huis nog niet direct de beste optie is. Omdat de partner werkt bijvoorbeeld, of omdat er geen partner is. Het is dan ook logisch dat zorghotels zijn ontstaan, want daarvoor is deze doelgroep een interessant verdienmodel. Maar helemaal mooi is als zoiets in de vorm van een zorgcoöperatie wordt opgezet door burgers die iets voor andere burgers over hebben. Als het meezit opent een dergelijk initiatief in 2019 zijn deuren in het Haagse Laakkwartier ‘voor een eigen bijdrage die ook is op te brengen door het kleinste inkomen’.

De initiatiefnemers zeggen geen winstdoelstelling te hebben en zo veel mogelijk met vrijwilligers te willen werken. Ook zeggen ze te hopen op de steun van zorgverzekeraars. Die zullen zeker vragen stellen over de continuïteit van een dergelijk initiatief. Maar als ze erin slagen daarover goede waarborgen te formuleren, is het een interessant aanbod waarmee ze komen.

Delen