Ziekenhuis op zoek naar omzet
Medisch Spectrum Twente heeft een jaarlijkse rendementsverbetering nodig van 3 procent. Dit staat te lezen in de toelichting op het jaarverslag, bij de boodschap van de raad van bestuur dat het resultaat in de toekomst beter moet zijn om aan de eisen van het bankenconsortium te blijven voldoen. De achtergrond van deze opmerking is het gegeven dat door de leningen voor de nieuwbouw die het ziekenhuis pleegde, de langlopende schuld over 2013 met 78 miljoen euro steeg. Het ziekenhuis heeft dus de komende jaren te kampen met hogere kosten van afschrijving en een hogere rente.
De vraag is hoe een ziekenhuis die oplopende kosten het hoofd kan bieden via een rendementsverbetering. Het kan niet zomaar meer patiënten aantrekken. Patiënten moeten immers wel eerst ziek worden voordat het ziekenhuis iets voor ze kan betekenen. En ze moeten goed ziek worden ook, want het beleid van onze minister is er nu juist op gericht patiënten zo veel mogelijk in de eerste lijn te behandelen en uitsluitend naar het ziekenhuis te laten gaan als het echt niet anders kan. Zorgaanbieders in de eerste lijn ontwikkelen ook zorgaanbod dat dit faciliteert. Het ligt dus meer voor de hand dat MST de komende jaren een dalend patiëntenaantal tegemoet zal zien dan een stijgend. Die rendementsverbetering zal dus wellicht langs andere wegen tot stand moet komen. Personeelskrimp bijvoorbeeld. Of verhuur van een deel van de nieuwbouw aan derden.
In ieder geval zal er íets moeten gebeuren om de gemeente Enschede en de andere geldverstrekkers gerust te stellen. De vraag van de D66-fractie in de Enschedese gemeenteraad of MST wel in staat zal zijn om de verstrekte gemeentelening van 17,5 miljoen voor de nieuwbouw terug te betalen, komt niet uit de lucht vallen.
11 reacties
Steven Pinker maar weer gebeld;
https://www.skipr.nl/actueel/id10029-nieuwbouw-mst-niet-te-betalen.html
Uit 2012. Skipr. Toenmalig MST bestuursvoorzitter Herre Kingma is daarna opgevolgd door Bas Leerink.
Waarom zou dat nu zijn gebeurd? Waarom springt nu de Gemeente bij en niet Menzis? Of eerst geld ophalen bij de Gemeente en komt daarna Menzis aan de beurt? Bouwkosten bedroegen immers 280 miljoen euro en nu komt verbouw van oude vestiging aan de beurt en een derde locatie krijgt bedrijfsondersteunende, niet patiënt gebonden, diensten; kantoren.
De teller loopt nog steeds door. Met die 17 miljoen komt het MST niet veel verder. Druppel op gloeiende plaat.
Met 100.000 euro schuld heeft de klant een probleem. Bij 300 miljoen euro heeft de Bank een probleem en als de Bank een probleem heeft springt de belastingbetaler in Nederland altijd bij.
En vergeet niet; ziekenhuizen werken voor eigen rekening en risico, zo ook de private verzekeraars in dit land. Marktwerking toch?
O neen, het is gereguleerde marktwerking; komt 1 van de grote partijen in de knoei, dan wordt de portemonnee van de burger getrokken.
Wat Orbis kon, kan MST beter.
Die Twentse fusie komt er dus.
anh jansen
6 augustus 2015 / 12:34Waarom zou een zorgverzekeraar bijspringen als een ziekenhuis even financieel krap zit? Zorgverzekeraars moeten hun verzekerden continuïteit van zorg bieden, dat is niet per se hetzelfde als continuïteit van een ziekenhuis.
Frank van Wijck
6 augustus 2015 / 13:25Waarom springt nu de Gemeente bij en niet de Bank van het MST?Zijn de financieringslimieten nu al bereikt? Ziet de Bank de bui al aankomen? Spelletje wie het eerst met de ogen knippert?
De financiële problemen van het MST zijn groter dan nu wordt gesuggereerd en zijn niet van tijdelijke aard.
Wordt vervolgd.
Menzis zal bijspringen zoals ook CZ heeft bijgesprongen en gezien het ‘netwerk’ zal dat bij Menzis sneller gaan; concentratie van zorg toch? Specialisatie? Doelmatiger? Efficienter?
Die fusie komt er dus wel.
Slimme zet van MST om Bas Leerink aan te trekken en begrijpelijk dat de concurrent in 2012 al aan de bel trok: ook hij zag de bui al aankomen. Zijn ziekenhuis kan ‘sluiten’ middels een afgedwongen fusie.
Met de continuïteit van Bas Leerink zit het in ieder geval wel snor.
ANH Jansen
6 augustus 2015 / 14:01Gemeenten hebben baat bij een ziekenhuis binnen de gemeentegrenzen omdat dit werkgelegenheid voor de inwoners oplevert. Wat banken betreft is in de ziekenhuisfinanciering al lang geen sprake meer van slechts één bank maar van een bankenconsortium. Deze aanpak zorgt voor spreiding van het financiële risico bij geldverstrekking.
Frank van Wijck
6 augustus 2015 / 16:43Met de Bank van het MST wordt natuurlijk de financier van het MST bedoeld; klassieke banken, levensverzekeraars, hedge fondsen, venture capitalists, crowd funders e.d. in iedere combinatie die met geld over de brug is gekomen om het MST en de nieuw- en verbouw te financieren.
Met de term de Bank is niet specifiek de Bank van weleer bedoeld; de ABN Amro, de Bank.
Feit is dat een gemeente geld wil lenen aan een private instelling omdat blijkbaar de financiers van die instelling het risico te hoog inschatten of al op of over de limiet zitten.
De gelden van de gemeente zijn belastinggelden. Die hebben een specifieke bestemming en daar hoort het financieren van private instellingen niet bij. Een private instelling is onderhevig aan de ‘markt’. In dat marktgebeuren hoort een gemeente zich niet te mengen. Dat werkt marktverstorend.
En in de zorg komt daar de contractering door verzekeraars nog bij. Al is de bestuursvoorzitter van het MST de voormalige bestuursvoorzitter van de grootste verzekeraar in de regio, dan nog is het risico dragende financiering. Wat weet een gemeente nu van de kwaliteit van een ziekenhuis? Van het volume?
Nu is het een vorm van rondpompen van belastinggelden waar niemand blij van zal worden op de lange termijn. Er moet bij het MST meer geld bij dan eruit komt blijkbaar. Op eigen benen kan het in ieder geval niet staan.
Laat een econoom dit maar eens toelichten.
De econoom zal dan ook de verwachting van de fusie uitspreken.
ANH Jansen
6 augustus 2015 / 19:461. De afspraken met de Gemeente Enschede dateren uit 2012, zijn dus niet nieuw.
2. Dat MST in het jaarverslag 2014 spreekt over een noodzakelijke rendementsverbetering is ook geen verrassing: die rendementsverbetering was al onderdeel van de business case van de nieuwbouw uit 2011.
3. Alle ziekenhuizen die nieuw bouwen hebben de eerste jaren hogere financieringslasten, en daarmee resultaten die onder druk staan. Ook dat is voor niemand een verrassing.
4. menzis is echt niet zo onprofessioneel om MST te bevoordelen, alleen omdat ik daar nu bestuursvoorzitter ben. Ik heb daar in ieder geval niets van gemerkt.
Bas Leerink
6 augustus 2015 / 21:20Dat ziekenhuizen die nieuw bouwen de eerste jaren hoge financieringslasten hebben en daarmee resultaten die onder druk staan, is inderdaad geen verrassing Bas. Wat wel nieuw is, is dat de ziekenhuiswereld – en de zorg als geheel – zijn veranderd sinds de tijd waarin de beslissing werd genomen tot die nieuwbouw. Jouw ziekenhuis is niet het enige dat daar last van heeft.
Frank van Wijck
6 augustus 2015 / 22:19Geen verrassende antwoorden van Bas Leerink.
Het gaat er natuurlijk om waarop hij niet ingaat; de fusie.
Financiering is in 2012 al netjes afgedekt middels afspraken met de Gemeente. Waarom dan nu nog vragen door de gemeenteraad? Was de gemeenteraad nog niet ingelicht? De gemeenteraad is toch het hoogste orgaan in een Gemeente?
Prognose voor inkomsten ter dekking van investeringen zijn van alle tijden. Gaat erom of die prognoses realistisch zijn. De lijn die de Rijksoverheid uitzet is niet van gisteren. Daling van inkomsten bij Tweede lijn ten gunste van de Eerste lijn met in totaal een vermindering van uitgaven aan zorg is sinds 2006 de insteek in het beleid van de Rijksoverheid. Dat de Minister hier met allerlei convenanten en akkoorden doorheen zit te fietsen doet niet af aan die lange termijn visie van de Rijksoverheid.
Om dan als ziekenhuis toch uit gaan van een flinke omzet stijging is op sinds minst optimistisch of gaat richting sterk staaltje blufpoker in de zin van afdwingen concentratie van zorg in de regio waarin het MST zich bevindt. En bedenk dat de reisafstand geen criterium in de contractering meer is; planbare zorg is wat anders dan spoedzorg. De reisbereidheid van de verzekerde is groot indien deze zich verzekerd weet van optimale state of the art zorg, zonder wachttijd en voor een aanvaardbare prijs. Jammer dat de verzekerde nog steeds niet weet wat de prijs en de kwaliteit is. Het enige dat de verzekerde weet is de wachttijd.
Hogere financieringslasten bij investeringen in de eerste jaren is normaal. Je kan ze ook oprekken door flexibele afschrijving e.d.
Ook financiering middels derivaten kan voordelig uitpakken.
Niets nieuws dus. Maar waar blijft het antwoord op de vraag en opmerking ten aanzien van de fusie?
En natuurlijk de slotvraag: wie was de bestuursvoorzitter van Menzis ten tijde van de besluitvorming om zo’n enorm premie kapitaal te investeren in deze tijd en wie werd de bestuursvoorzitter van het MST doen de beslissing moest worden doorgevoerd? En waarom is dat zo gegaan?
Aan de professionaliteit van Menzis twijfelt niemand; het speelt geheel de rol van schadeverzekeraar in het systeemmodel Zorgstelsel 2006. Zorgverzekeraars worden door de EU en door de ACM gezien als schadeverzekeraars, opererend voor eigen rekening en risico. En dan is het zaak de premie inkomsten zo hoog mogelijk te krijgen en de schadelast zo laag mogelijk.
En dat lukt Menzis sinds 2006 zeer behoorlijk.
Gaat Menzis nu ook de thuisdialyse doorvoeren in het verzorgingsgebied van het MST? Dat zou Menzis 100den miljoenen schelen. Het EHCI rapport hamert al jaren op de financiële voordelen van thuisdialyse ipv ziekenhuisdialyse; 6 miljard op jaarbasis. Ligt de oorzaak in de fiets van de Minister? Of de lobby van NVZ? Of moeten we het toch elders zoeken?
Zo thuisdialyse, zo concentratie, zo productie, zo leegstand, zo verlenging ligduur, zo OK ondergebruik, zo nog zo wat…….
60% van het Care budget wordt door de ziekenhuizen als MST opgemaakt.
Wat is dan nog de rol van de private verzekeraars als zij dit zo laten lopen?
We zien de fusie dan ook in vertrouwen tegemoet. Geen verrassing.
ANH Jansen
7 augustus 2015 / 14:09http://www.skipr.nl/actueel/id23376-mst-kan-lening-van-gemeente-enschede-wl-aflossen.html
Medisch Spectrum Twente (MST) kan de lening van 17,5 miljoen euro van de gemeente Enschede vooralsnog blijven aflossen. Dat zegt wethouders Eelco Eerenberg naar aanleiding van bericht dat MST het afgelopen jaar 7 miljoen minder winst maakte dan gepland.
MST maakte zelf bekend dat het mogelijk niet aan de eisen van de banken kan blijven voldoen. Toch zorgt dit voor de gemeente niet voor onverantwoorde risico’s, zegt Eerenberg in dagblad Tubantia. Bij een overleg met MST is de wethouder verzekerd dat er op korte termijn ‘niets aan de hand is’.
Enschede schoot het ziekenhuis in 2009 te hulp, toen de financiering voor de nieuwbouw niet helemaal door banken bekostigd kon worden.
-En hier moet een belletje gaan rinkelen;
‘Bij een overleg met MST is de wethouder verzekerd dat er op korte termijn ‘niets aan de hand is’.
-Op de korte termijn…….., want op de lange termijn is er wel degelijk sprake van een groot financieel probleem.
anh jansen
7 augustus 2015 / 20:53http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2015/8/Twijfelachtig-of-MST-lening-kan-terugbetalen-2668456W/
‘Dat betekent voor de toekomst hogere kosten van afschrijvingen en een hogere rente. De belangrijkste oorzaken voor de resultaatdaling zijn ‘stijging van de formatie en personeelskosten’, zo geeft de directie aan. Al met al zorgde dit er voor dat de loonkosten in de jaarrekening over 2014 bij het MST stegen van 180 naar 190 miljoen euro’.
-En dan moeten de gevolgen van de verhoging van de financieringslasten nog komen.
En vermindering van formatie en terugbrengen naar marktconforme personeelskosten gaan ook nog eens extra kosten voor de korte termijn met zich meebrengen.
Er schort wat aan het topmanagement van het MST. Het aansturen van een verzekeraar is toch wat anders dan het aansturen van een private onderneming; Indien een verzekeraar geld tekort komt is het een simpele kwestie van verhoging van de premies en verder uitknijpen van de zorgaanbieders en het probleem is opgelost.
Bij een ziekenhuis pakt dit toch anders uit. Dan moet je vooruit kijken en anticiperen. Anders zie je jezelf staan op de stoep bij de Gemeente.
Sterkte en succes met de fusie. Die komt er nu zeker aan; efficiency winst inboeken en klaar is Bas.
Op papier.
ANH Jansen
8 augustus 2015 / 14:28Een simpele kwestie van verhoging van de premies? Verzekerden kiezen nog steeds heel erg op prijs, dus vergeet het maar dat die oplossing zou gaan werken. Maar gelukkig is het probleem niet aan de orde. Misschien mogen we daaruit concluderen dat er niets schort aan het topmanagement van de zorgverzekeraars?
Frank van Wijck
8 augustus 2015 / 15:57