Zinnig en zuinig

‘Als artsen in al hun handelingen rationeel te werk zouden gaan, zou het probleem van de stijgende zorgkosten in één klap zijn opgelost’, stelde Pieter Klok gisteren in zijn Volkskrant-commentaar. In theorie waarschijnlijk waar, maar toch ook wel wat simpel geredeneerd. Het suggereert dat artsen altijd precies weten of een behandeling bij een patiënt wel of niet succesvol zal zijn. Was het maar zo, maar hun werk is geen exacte wetenschap helaas. En patiënten kunnen onderzoeken afdwingen die geen nut hebben en aandringen op nog een behandeling als dit eigenlijk al een gepasseerd station is.

Dit neemt niet weg dat het overzicht door artsen zelf van de 1.366 medische ingrepen die volgens hen geen zin hebben richtinggevend is en dat de bal voor het realiseren van kostenbeheersing in de zorg voor een belangrijk deel bij de ziekenhuizen ligt.

De bal voor het realiseren van kostenbeheersing in de zorg ligt voor een belangrijk deel bij de ziekenhuizen

Het is goed dat Klok dit eens een keer hardop zegt in een publiekskrant, want in het publieke sentiment zijn toch vooral de zorgverzekeraars de zwarte piet en worden de ziekenhuizen (en andere zorgaanbieders) beschouwd als willoze slachtoffers. Ook terecht is de verontrustende constatering van Klok dat de verkiezingsprogramma’s niet de indruk wekken dat de politieke partijen dit doorzien.

Gelukkig beginnen de zorgverzekeraars er wel in toenemende mate naar te handelen. Kijk maar naar de afspraken van CZ en VGZ met het Udense ziekenhuis Bernhoven. Kijk naar de meerjarenafspraak van Zilveren Kruis met Isala Zwolle. En kijk naar de meerjarenafspraak van VGZ met Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis. Die meerjarencontracten zijn geen cadeaus aan de ziekenhuizen. Ze vormen de opmaat om in een gezamenlijke aanpak tot zinnige en zuinige zorg te komen.

Delen