Zivver – Veilig informatie versturen

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

 

Wat?

Sinds 1 januari 2016 zijn organisaties in Nederland verplicht om datalekken te melden en vanaf mei 2018 is in de hele Europese Unie strengere privacywetgeving van kracht. Bij datalekken denken we vaak aan hackers, maar meestal zijn lekken het gevolg van menselijke fouten. Iemand faxt bijvoorbeeld een zorgdossier naar het verkeerde nummer of verstuurt onderzoeksuitslagen per ongeluk naar een foutief e-mailadres. Met Zivver voorkomt u dit, omdat u voorafgaand aan het versturen van privacygevoelige informatie (Zivver herkent dit aan een BSN-nummer of medische begrippen) een waarschuwing krijgt. U kunt dan het bericht extra beveiligen door een sms-code of een wachtwoord toe te voegen, waarmee de ontvanger het bericht kan lezen. Een verkeerd gestuurd bericht kunt u terugtrekken, ook als het al is gelezen door de geadresseerde. E-mailen, chatten en bestanden uitwisselen, gebeurt via een beveiligde verbinding en berichten en data zijn versleuteld.

Voor wie?

Zorgverleners en zorgorganisaties.

Plus- en minpunten

De Zivver-app is een veilige variant van onlinediensten zoals Gmail, WhatsApp en WeTransfer. U houdt uw eigen e-mailadres en de ontvanger hoeft niet per se Zivver te gebruiken om de berichten te kunnen lezen. Via een link in het bericht worden zij naar een webomgeving geleid. U kunt bestanden tot 50 GB delen.

Reacties

In 2016 won Zivver de STZ Innovatie Award van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Ook kreeg Zivver zowel de Publieksprijs als de Aanmoedigingsprijs van de Nationale Privacy Innovatie Award 2016. Het onderzoeksrapport Veilig mailen in de zorg van het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) noemt Zivver de meest complete oplossing om datalekken te voorkomen en waar nodig ongedaan te maken. Zivver wordt door tientallen zorginstellingen gebruikt.

Gebruiker

Naam Jeroen Hellingman (27) Beroep projectleider Werkplek Amstelring Wijkzorg (Amstelveen)

“In 2016 zijn we voor onze zelfsturende thuiszorgteams op zoek gegaan naar een veilige oplossing om zorginformatie via chat en e-mail te delen met huisartsen, apothekers, cliënten en mantelzorgers. We willen uiteraard voorkomen dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. We kozen voor Zivver vanwege de beveiligingsmogelijkheden, het gebruiksgemak en omdat de ontvanger niet per se een Zivver-account hoeft te hebben. De thuiszorgmedewerkers gebruiken de Zivver-app op hun tablet, medewerkers van de ondersteunende diensten werken op hun laptop met de plugin voor Outlook.

Voor huisartsen en apothekers is het soms even wennen dat ze een wachtwoord of sms-code moeten intikken om een bericht te kunnen ontgrendelen. Maar als ik uitleg waarom wij Zivver gebruiken, zien zij ook de voordelen van extra beveiliging. Uiteindelijk willen we naar één communicatieplatform voor mailen, appen en bellen; we hopen dat in Zivver ook beeldbellen mogelijk wordt.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS, webapplicatie, Outlook-plugin
  • Prijs gratis voor privégebruik, abonnement voor organisaties
  • Ontwikkeld door Zivver BV
  • Meer informatie zivver.com

 

 

 

 

Delen