Zo overleef je het eerste jaar

Er komt nogal wat op je af als je net gaat studeren. Nieuw huis, nieuwe stad, nieuwe vrienden. Spannend, maar ook wennen. Hoe ga je met al die veranderingen om? En hoe hou je het overzicht in die drukke tijd?

Tekst: Marloes de Moor | Illustratie Carolyn Ridsdale

 

Je vader hangt de laatste lamp op, je moeder zet een plantje neer en dan trekken ze de deur achter zich dicht. En daar zit je dan op je kamer van twee bij drie. Je kunt doen wat je wilt: pizza eten, tot diep in de nacht uitgaan en harde muziek draaien. De vrijheid lacht je toe. Nou ja, lacht… Vooralsnog weet je even niet wat je aan moet met zo veel vrijheid. De colleges zijn moeilijker dan je dacht, je kent nog niet iedereen, verdwaalt soms in onbekende straten en moet zelf je eten regelen. Soms verlang je stiekem naar het vertrouwde kopje thee van je moeder en de hond aan je voeten.

Hoe overleef je dat overweldigende eerste jaar? Vooral de eerste weken zijn erg druk. Je wordt van hot naar her geloodst, leert nieuwe mensen kennen, moet keuzes maken, zelfstandig leren leven en colleges volgen. Al die dingen in je eentje verwerken is geen goed idee. Vrienden brengen gezelligheid, maar kunnen je ook helpen als het even tegenzit. Gelukkig biedt het studentenleven veel mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Het hoeft niet per se een studentenvereniging te zijn; je kunt ook kiezen voor clubs op het gebied van sport, toneel of muziek.

Overvloed
Iris Dekker (21), tweedejaars geneeskunde, verhuisde vorig jaar vanuit een dorp in de Achterhoek naar studentenstad Amsterdam. “Ik heb me meteen aangemeld bij een studentenvereniging. Hoewel ik erg opzag tegen de ontgroening, ben ik blij dat ik het heb gedaan.” Iris heeft nu veel vrienden om zich heen en elke avond wel wat leuks te doen. “Daarbij is het ook nuttig. Ouderejaars hebben mij geholpen met uittreksels en studieboeken.”

Tips

  • Maak een inkomsten- en uitgavenpatroon om geldgebrek te voorkomen.
  • Hou je studie bij, zodat je niet meteen achterop raakt.
  • Tank af en toe een weekendje bij bij je ouders.
  • Zoek hulp bij een mentor of studentenpsycholoog als je problemen ondervindt.

Naast een sociaal leven draait het natuurlijk om de studie. Andere koek dan de middelbare school. Niet alleen de lesstof is nieuw: je moet ook zelfstandig en gedisciplineerd leren studeren. Met die overvloed aan vrijheid kan dat weleens lastig zijn. Probeer met schema’s en planningen te werken als je moeite hebt om overzicht te houden. Online zijn daar ook handige tools voor beschikbaar, zoals Google Agenda.

Thomas Smits (22) is vijfdejaars farma-ciestudent in Groningen en secretaris van de Koninklijke Nederlandse Pharma-ceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.). Hij adviseert eerstejaars om deel te nemen aan de activiteiten van de studievereniging: “Zo’n vereniging organiseert bijvoorbeeld excursies naar bedrijven, sportdagen, symposia, feesten en beroepsoriëntatiedagen. Zo kun je ontspanning combineren met serieuze, studie-gerelateerde zaken. Het is ook mogelijk om zelf actief worden in een commissie. Je bouwt nuttige contacten
op en zorgt voor verbreding en verdieping van je kennis.”

Ten slotte: probeer er vooral ook van te genieten. Zo’n eerste jaar vliegt voorbij, zegt Iris Dekker: “Het gaat allemaal zo snel. Dus maak er wat moois van!”

 

Delen