Zo werkt dat

Aanstaande maandag wordt in Nieuwspoort in Den Haag het boek Zo werkt de geneesmiddelenzorg ten doop gehouden. Het boek is een initiatief van het Platform Zó werkt de zorg en iedereen die de eerdere uitgave daarvan, Zó werkt de zorg in Nederland, kent, weet dat hij ook van dit nieuwe boek serieuze informatie kan verwachten. In de wereld van de farmacie geen overbodige luxe, want in discussies over de (kosten van de) zorg is de farmaceutische industrie een geliefde zondebok.

Het lijkt bijna geen toeval dat net een paar dagen voor de boekpresentatie het farmaceutische bedrijf Kiadis in het nieuws komt met de beslissing definitief een streep te zetten onder de ontwikkeling van Atir101. Dit geneesmiddel tegen leukemie was lange tijd veelbelovend, maar is nu ingehaald doordat de artsen de standaardbehandeling voor de betreffende patiëntgroep hebben verbeterd. Het gevolg: tien jaar onderzoek en honderd miljoen euro onderzoeksgeld down the drain en de helft van de circa 170 medewerkers hun baan kwijt.

Farmaceutische industrie staat niet alleen synoniem aan veel geld verdienen

Zo werkt de geneesmiddelenzorg dus ook. Toch wel ontnuchterend. En een nuttige wake-up call om ons eraan te herinneren dat de farmaceutische industrie niet alleen maar synoniem staat voor heel veel geld verdienen aan patentgeneesmiddelen en aan het vermenigvuldigen van de prijs van een oud middel door het op te kopen en in een ander doosje te stoppen. Niet dat de fabrikanten die dit laatste doen het niet verdienen om besmeurd met pek en veren de stad uit gejaagd te worden. Maar oog voor de nuance kan nooit kwaad.

Delen