Zonder roze bril

Anders werken, waarbij bijvoorbeeld de administratieve lasten voor zorgmedewerkers worden verlaagd, zou binnen tien jaar het tekort op de arbeidsmarkt in de zorg met 47 procent kunnen beperken. Maar ook van het toepassen van technologische innovatie en het aantrekkelijker maken van werken in de zorg mag veel worden verwacht.

Tot deze rooskleurige conclusies komt onderzoeksbureau Rebel, dat dit in opdracht van Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) becijferde. Het onderzoek biedt een aantal mogelijkheden om ‘uit de escaperoom’ te komen, stelt Ivo Zuidervaart, programmamanager bij AZW.

‘Dat geld moet komen van u en mij en iedereen die wij kennen’

Maar het kenmerkende van rooskleurige conclusies is doorgaans wel dat ze alleen door een roze bril zichtbaar zijn. Rebel is gelukkig eerlijk genoeg om die vervolgens ook weer af te zetten en te waarschuwen dat ‘flinke keuzes’ moeten worden gemaakt om die conclusies tot realiteit te brengen.

Het vraagt om verandering van wet- en regelgeving en flink meer geld. Voor het eerste is de politiek aan zet, voor het tweede wij allemaal. Wamt we weten het: ‘meer geld’ betekent een hogere zorgpremie. Dat geld moet immers ergens vandaan komen en het antwoord op de vraag waar vandaan dan weten we: van u en mij en iedereen die wij kennen.

Niet voor niets stelt Rebel dat tot die ‘flinke keuzes’ ook een cultuurverandering in de samenleving behoort. Zonder roze bril komt het dus neer op de vraag: wat hebben wij over voor de zorg? Of anders gezegd: wat hebben wij over voor onszelf en voor elkaar als een van ons ziek wordt? En voor de mensen die dan voor ons moeten zorgen.

Delen