Zorg moet digitale revolutie omarmen

De gezondheidszorg moet de digitale revolutie omarmen. Alleen dan kan aan de stijgende zorgvraag voor mensen met chronische aandoeningen beantwoord blijven worden. Dat schrijven Neelie Kroes, Europees commissaris digitale agenda, en Tonio Borg, Europees commissaris voor gezondheid en consumentenbescherming op EuropeanVoice.com. ter gelegenheid van het nieuwe Europese e-Health Action Plan.

 

In het stuk wijzen de eurocommissarissen op de angst die veel ouderen hebben over de vraag of zij in de toekomst nog wel voldoende zorg kunnen krijgen. Er is een dilemma: aan de ene kant stijgen de uitgaven voor de zorg enorm en aan de andere kant zullen jongere generaties die kosten niet meer kunnen opbrengen. Kroes en Borg zien de oplossing in digitale hulpmiddelen.

Technologie
De trend is dat mensen steeds ouder worden en dat chronische patiënten liever langer thuis wonen. Daar komt bij dat ze de constante, tijdverslindende uitstapjes naar de dokter de dokter willen vermijden. Dan komt digitale technologie om de hoek kijken, hetzij door middel van remote monitoring-apparaten die op afstand zaken kunnen meten en bewaken, hetzij door middel van telemedicine die de zorg in staat stelt om specialistische medische hulp te geven. Voorbeelden hiervan zijn mobiele applicaties. De twee eurocommissarissen wijzen erop dat het niet om science fiction gaat, maar dat veel oplossingen al bestaan. Veel van de digitale oplossingen zijn in Europa bedacht en kunnen, mits goed ingezet, leiden tot lagere kosten en meer efficiëntie.

Lees verder bij Mednet.

Delen