Zorg op de camping

Met haar initiatief ‘Zorg op locatie’ is fysiotherapeut Carla Mastenbroek de schakel tussen de toeristische sector en zorgprofessionals. Na een succesvolle pilot in 2016 zet ze deze zomer een volgende stap.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Wiep van Apeldoorn

 

In 2007 begint Carla Mastenbroek (39) met een compagnon de praktijk FysioTotaal. Tien jaar later hebben ze acht vestigingen in Drenthe en Overijssel en 24 mensen in dienst. Twee dagen in de week staat Mastenbroek nog ‘aan de bank’. De rest van de week is de fysiotherapeut bezig met ondernemen en alles wat daarbij komt kijken. Ze is iemand die altijd en overal kansen ziet, ook buiten de praktijk. “Ik vind het zonde om daar niets mee te doen.”

Zo ziet ze een kans in het aantal toeristen dat haar praktijk bezoekt. “We zijn gevestigd in het Vechtdal, een campingrijk gebied. We ontvingen altijd al campinggasten, maar de afgelopen jaren intensiveerde en verbreedde de zorgvraag door de vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken. Die mensen willen blijven recreëren, maar hebben tijdens hun vakantie vaak wel zorg nodig. Het toerisme is niet alleen markt voor recreatie- en horecaondernemers, maar ook voor zorgondernemers.”

Innovatieprijs

In 2015 wordt Mastenbroek met het concept ‘Fysio op de camping’ door het KNGF genomineerd voor de innovatieprijs Fysio in Beeld. Ze eindigt als tweede. De nominatie levert veel enthousiaste reacties op. Reden voor haar om het idee verder uit te werken. “Van regionaal naar landelijk en van alleen fysiotherapeuten naar ook andere hulpdiensten, zoals apotheker, thuiszorg en hulpmiddelleveranciers.”

Carla Mastenbroek

Zo ontstaat ‘Zorg op locatie’. In april 2016 start de fysiotherapeut met een pilot. “We hebben gelden vanuit FysioTotaal geïnvesteerd om het van de grond te krijgen.” De pilot is een succes. Er komen veel aanvragen binnen. “Mensen laten weten waar ze graag met vakantie naartoe willen en welke zorg ze nodig hebben of welke behandeling ze willen voortzetten. Dan kijken wij welke zorgverleners in de buurt dat kunnen leveren. We zijn de schakel tussen zorgverleners en campings, hotels en bungalowparken.”

Sommige recreatieondernemers reageren sceptisch, zegt Mastenbroek. “Zij zien zware rolstoelen en spastische mensen voor zich, maar we richten ons op ‘light-zorg’. Op de diabetespatiënt die injecties moet krijgen, de meneer die zijn steunkousen zelf niet aan krijgt of de ouders met een autistisch kind wiens therapie voortgezet moet worden. Die groep is veel groter en wil ‘gewoon’ recreëren en niet naar een aangepast vakantieverblijf voor invaliden.”

Bijdrage voor bemiddeling

Onlangs heeft Mastenbroek een subsidie van de provincie Overijssel gekregen, die moet helpen om een en ander verder te automatiseren. Daarnaast ontwikkelt ze de deelnemersvoorwaarden verder door. Recreatieondernemers en zorgverleners betalen nu een kleine bijdrage voor de bemiddelingsrol van ‘Zorg op locatie’. Zij hebben er immers ook baat bij. “Door samen te werken kunnen recreatieondernemers nieuwe doelgroepen naar zich toetrekken, die veelal ook buiten het hoofdseizoen recreëren.”

Mastenbroek is hard op weg ‘Zorg op locatie’ verder uit te rollen. “We zijn hier in de regio begonnen, maar inmiddels ook actief op de Veluwe en in Drenthe en Groningen. De volgende stap is om de kostenbesparing inzichtelijk te krijgen. We willen aantonen dat continuering van zorg tijdens de vakantie terugval en/of complicaties voorkomt en dat door de kuur- en herstelarrangementen mensen weer sneller kunnen deelnemen aan het arbeidsproces.”

Delen