Zorgdebat nog niet echt scherp
Het BNR Zorgdebat dat maandagavond in samenwerking met VvAA live vanuit Den Haag werd uitgezonden en waaraan zorgspecialisten vanuit de fracties van SP, PvdA, D66, CDA, GroenLinks en VVD deelnamen, bracht weinig tegenstellingen tussen de partijen aan het licht. Met uitzondering van Renske Leijten (SP), nam niemand echt scherp stelling als het gaat om het oplossen van de grote problemen in de Nederlandse gezondheidszorg.
Na een inleiding van oud minister van VWS en hoogleraar Zorg, arbeid en politieke sturing aan de VU, Ab Klink, leidde presentator Harmke Pijpers de zorgspecialisten in het debat langs in verkiezingstijd politiek extra gevoelig liggende onderwerpen als kostenbeheersing en vergrijzing in de zorg. Met uitzondering van Leijten liet tijdens de uitzending echter niemand echt het achterste van de tong zien. VVD zorgspecialist Anne Mulder kon dat naar eigen zeggen nog niet omdat het verkiezingsprogramma van zijn partij pas komen de week officieel bekend wordt. Lea Bouwmeester (PvdA), Pia Dijkstra (D66), Linda Voortman (GroenLinks) en Hanke Bruins (CDA) kwamen wel tot het weergeven van de plannen van hun partijen, maar niet echt tot debat. Dat laatste waarschijnlijk omdat zij het in grote lijnen met elkaar eens zijn.
Voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) Frank de Grave bracht met zijn inleiding over onder meer de inkomens van medisch specialisten nog wel enige discussie op gang. Hij vroeg zich hardop af waarom medisch specialisten toch telkens weer de gebeten hond zijn als het om kostenbeheersing gaat. “Medisch specialisten hebben er genoeg van als graaiers te worden weggezet”, zei hij. “Dat is lastig als je als beroepsgroep al allerlei afspraken hebt gemaakt en inkomen hebt ingeleverd.”
Na de uitzendig, waarbij een kleine tweehonderd toehoorders aanwezig waren, ontstond overigens alsnog een levendige discussie aan de hand van vragen uit de zaal. Onder meer over de macht van zorgverzekeraars en de vraag hoe mantelzorg vorm kan krijgen in een samenleving die ook verwacht dat zoveel mogelijk mensen betaald werk verrichten. Leijten sprak haar verbazing uit over het feit dat Nederland een van de weinige landen is dat voor de zorg aan verwanten, dierbaren en naasten een speciaal woord heeft. Zij uitte daarnaast haar ernstige zorg over het grote aantal overbelaste mantelzorgers. Hierin kreeg zij bijval van haar collega’s zorgspecialisten.
Als één ding nog eens opnieuw duidelijk werd uit het zorgdebat, was het wel dat de problemen met betrekking tot kostenbeheersing en vergrijzing in de zorg enorm groot zijn en dat oplossingen niet voor de hand liggen. Deze oplossingen moeten volgens alle partijen komen van maatregelen op diverse gebieden. Al sprak Leijten uit dat teruggaan naar het oude zorgverzekeringsstelsel al een heel grote stap vooruit zou zijn. Daar waren de anderen het niet mee eens. Pia Dijkstra pleitte ervoor wat de marktwerking betreft waar nodig wel bij te sturen, maar zeker door te gaan op de ingeslagen weg. “Anders betekent het een grote stap terug.”