Zorgelijke zorgsignalen
‘Versoepelingen, eindelijk’. Die verzuchting zal uit veel kelen geklonken hebben bij het nieuws dat onze samenleving naar verwachting snel weer veel meer open gaat dan we al lange tijd gewend zijn geweest.
Maar wat voor de een een lang gekoesterde wens is, is voor de ander een bron van zorg. Peter Langenbach (bestuursvoorzitter Maasstad Ziekenhuis) waarschuwt voor het ziekteverzuim onder ziekenhuismedewerkers, dat een steeds grotere stempel drukt op de daar beschikbare capaciteit. En de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd meldt in haar wekelijkse Zorgsignalen hoe de vlag erbij hangt in de ggz en de gehandicaptenzorg. “Het scheert langs de grens van wat kan” is een veelzeggend citaat.
‘Het scheert langs de grens van wat kan’
Op 17 maart 2020 applaudisseerde Nederland massaal voor de zorg. Bijna twee jaar geleden alweer dus op het moment dat de voorgenomen versoepelingen ingaan. Bij de persconferentie aanstaande dinsdag, waarbij we over die versoepelingen meer te horen krijgen, zal Mark Rutte niet meer aanwezig zijn, met als argument dat hiermee ‘het beeld langzaam weer wat normaler’ wordt. Dat is het in de zorg nog lang niet. Om een andere reden dan in de eerdere fasen van de coronacrisis weliswaar. Maar de mensen die in de zorg werken en die op dit moment niet al in quarantaine zitten, zullen hun hart vasthouden voor de vraag hoe ‘normaal’ hun werk in de eerste periode na het ingaan van de versoepelingen wordt.
2 reacties
‘Het scheert langs de grens van wat kan’ mooie en juiste samenvatting, zeker omdat ‘Het scheerde over de (slecht onderbouwde en gecommuniceerde) grens, van wat moet’.
Ok
11 februari 2022 / 11:03Ik snap je punt Ok, maar ik vind dit toch een beetje wijsheid achteraf. Toen Mark Rutte aan het begin van de crisis zei dat de overheid honderd procent van de beslissingen nam op basis van vijftig procent van de kennis was hij beslist te positief over de kennis die op dat moment beschikbaar was. Ook nu is die kennis nog lang niet volledig. Denk bijvoorbeeld aan de vraag wat de impact van volgende mutaties kan zijn of wat de lange termijngevolgen zijn van covid of long covid. Zaken (nog) niet weten maakt erover communiceren er niet eenvoudiger op.
Frank van Wijck
11 februari 2022 / 11:25