Zorgkunstenaar

Zomaar uit het niets kreeg ik een kunstwerk op A5-formaat opgestuurd. Een abstracte tekening met organische vormen, ingekleurd met softpastel of pastelpotloden. Het oranje domineert, maar de subtiele kleurovergangen vanuit groen, paars en rood verraden dat dit het werk is van iemand met talent.

Dat talent heet Irma en zij schrijft op de achterkant: “Lieve Ignace, Vandaag teken ik voor jou bij de Stichting Zijderups in Almere. Vloeibaar leven om te overleven, go with the flow! Met warme groet, Irma.” Go with the flow is een bekende song, afkomstig van het derde, uit 2002 daterende studioalbum (Songs for the Deaf) van de Amerikaanse rockband Queens of the Stone Age.

In heel mijn kennissenkring komt geen enkele Irma voor. Wanneer patiënten mij goedbedoeld aanschreven met ‘lieve dokter’, was dat altijd even wennen. Ik heb getracht om een goede en betrokken huisarts te zijn. ‘Lief’ ging mij net een tikkeltje te ver. Maar de eerlijkheid gebiedt om hieraan toe te voegen dat ik zelf zo af en toe wel sprak over een ‘lieve’ patiënt(e).

Op de enveloppe staat geen afzender, maar Irma maakt melding van de Stichting Zijderups en dan blijkt de tekst nog een ‘geheime’ aanwijzing te bevatten. ‘Vandaag teken ik voor jou’ verwijst naar ‘Ik teken voor je’, één van de vele intrigerende projecten van de Stichting Zijderups. Deze heeft tot doel ‘het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van sociaal-maatschappelijke kunstprojecten’.

‘Ik teken voor je’ heeft veel meer inhoud dan ‘ik denk aan je’

En dan komt er wél een bekend gezicht in beeld: oprichter en artistiek leider van deze stichting is kunstenaar en dichter Hein Walter, een spil in het culturele leven in en rond Almere. Zijn werkzaamheden spreiden zich uit over een breed terrein maar weerspiegelen allemaal zijn levenslange betrokkenheid tot de samenleving, waarvan hij zielsgraag en met een groot hart voor mensen een échte samenleving wil maken.

In 2011 kreeg Hein een atelier in een woonzorgcentrum te Almere en sinds die tijd noemt hij zichzelf zorgkunstenaar. In tegenstelling tot creatieve activiteiten elders in de zorg ziet hij zichzelf expliciet als schakel tussen binnen en buiten: iedereen is welkom! Zowel op zijn eigen site als de site van de Stichting Zijderups treft men een groot aantal tekeningen en schilderwerken.

Maar waarom krijg uitgerekend ík een kunstwerk van Irma, terwijl wij elkaar niet eens kennen? Hoe komt zij überhaupt aan mijn naam en adres? Ik blijk tot een groep van ongeveer honderd mensen te behoren waarvan de namen op een lijst staan. Ofschoon ik Hein slechts tweemaal heb ontmoet, heeft hij zelf mijn naam op deze lijst gezet.

In plaats van ‘ik denk aan je’ is het ‘ik teken voor je’ geworden, hetgeen natuurlijk veel meer inhoud heeft. Je kunt immers duizendmaal aan een bekende of onbekende persoon denken maar bereik je daarmee de betreffende persoon? Hoe kun je iets voor iemand betekenen door louter aan hem of haar te denken?

Het project ‘Ik teken voor je’ creëert een gevoel van verbondenheid tussen twee onbekenden. Je weet als ontvanger dat iemand met zorg en liefde (hé!) iets voor jou heeft gemaakt en het kunstwerk blijft jou hieraan herinneren. Belangrijker dan twee concrete namen is dat het om twee concrete mensen gaat. En daar heeft Hein Walter toch maar mooi voor gezorgd!

Delen