‘Zorgpremie stijgt, ondanks DSW’
Directeur Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl gaat er vanuit dat de grote zorgverzekeraars hun premie met minimaal 20 procent zullen verhogen, meldt Zorgvisie.
Ruys reageert hiermee op uitlatingen van directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW dat zorgverzekeraars grote winsten maken en dat DSW daarom haar premie niet zal verhogen.
Een rondgang gisteren langs verzekeraars door Zorgkiezer.nl leert dat ze hun premies volgend jaar met minimaal 20 euro zullen verhogen, sommigen zelfs tot 100 euro. “Die verzekeraars zullen zich achter hun oren krabben en zich afvragen hoe ze een premiestijging gaan uitleggen aan hun verzekerden terwijl de premie van DSW gelijk blijft”, zegt Ruys.
Op BNR Nieuwsradio zegt Ruys verder: “Ik ben het met Oomen eens, maar de kostenstructuur van DSW is toch echt anders, omdat ze een paar honderdduizend verzekerden hebben en geen drie miljoen. Op zich zou je zeggen dat je juist als grote speler selectiever en strenger kunt inkopen, maar de praktijk is een andere. Ik ben ontzettend benieuwd wat er de komende weken gaat gebeuren. Toch vind ik dat Oomen gelijk heeft als hij zegt dat andere verzekeraars zo dicht mogelijk bij de prijs van DSW moeten zitten.”
1 reactie
Op Skipr is deze inbreng te lezen van CZ:
#2. Het is een goede zaak dat de zorgverzekeraars de kosten voor medicijnen zo ver hebben terug weten te brengen. Maar minister Schippers en Zorgverzekeraars Nederland hebben wel wat uit te leggen, gezien dat ze stelden dat de jaarpremie met zo’n 100 euro omhoog moest.
wim van der meeren
27/09/2012
#3. @Frank Conijn: Uitleg is eenvoudig.
Eigen risico omhoog verlaagt de premie.
revalidatie voor ouderen erbij en opleidingen erbij verhoogt de premie.
Stijging zorgkosten verhoogt de premie.
Saldo: 100 euro verhoging.
Als dat minder kan door scherper inkopen verzekeraars is dat goed nieuws. Dat fraimen als “onmaatschappelijk hoge winst” draagt niet bij.
Verzekeraars laveren tussen solvabiliteitseis Nederlandsche Bank en de wens om, als OWM, de premie te drukken. Sinds krediekcrisis is De Nederlandsche Bank heel erg (te, wat mij betreft) voorzichtig.
CZ zal zijn best doen de premie zo scherp mogelijk te zetten en met nog meer energie werken aan selectieve inkoop van zorg om de kosten beheersbaar te houden.
Overigens: volgens de begrotingsstukken van het rijk betaalt de nerderlander in 2013 5000 euro pp aan zorg,
bijna 500 euro meer dan dit jaar.
Het valt niet mee dit uit te leggen als de premie niet of weinig stijgt.
—Tja. CZ vindt dat als verzekeraars hun premie niet verhogen tot de toegestane hoogte de Minister te kakken wordt gezet: zij raamt dan verkeerd en dat kan niet. Computermodel van CPB ligt ten grondslag aan premie stelling en budgettaire ruimte voor verzekeraars. Tot 2040 en op hondersten procenten nauwkeurig.
Het ligt dus niet aan de verzekeraars dat zij woekerwinsten maken. Het is staand beleid van de Overheid!
Geef verzekeraars een gat en zij laten anderen erin springen om eruit te halen wat er in zit en wijzen dan de Overheid aan als zij worden gesnapt met de buit: “wij handelden uit opdracht’!
In welke periode hebben wij dit eerder gehoord?
Deze hele soap opera is overbodig als Nederland gewoon het gezond verstand advies opvolgt van de DenkTank van Westerse landen of de door Hans Hoogervorst geadviseerde terugval optie zou benutten voordat de termijn afloopt; tot 2016 beschouwt de EU Commissie de 10 miljard ziekenfondspremies uit de tijd voor 2006 als Staatssteun. Na 2016 mogen de private verzekeraars vrijelijk beschikken over deze gelden van burgers.
Het OESO model kost 5 euro per 1000 euro premie geld aan beheerskosten. Het Nederlandse Zorgstelsel kost 203 euro per 1000 euro premie geld. 203 euro per verzekerde, verplicht afgedragen aan de financiele sector; verzekeraars in Nederland vallen onder de bancaire sector.
Logisch dus dat Klaas Knot kiest voor het Nederlands Model.
Klaas Knot is van de DNB.
ANH Jansen
28 september 2012 / 19:17