Zorgsparen

Het is de toon die de muziek maakt. En de gemeenteambtenaar die dat briefje schreef aan die oude man die om een traplift had gevraagd, zong bepaald hard en vals. De toonzetting: “U had kunnen voorzien dat het traplopen steeds moeilijker zou gaan worden en had hiermee rekening kunnen houden. Zo had u in een eerder stadium naar een gelijkvloerse woning kunnen verhuizen”, is bepaald onsympathiek.

Toch is een kanttekening op zijn plaats. “Je kunt er niet op rekenen ooit geen trappen te kunnen lopen”, was een van de reacties die ik op Twitter las op dit bericht. Dat is natuurlijk onzin. Je kunt wel degelijk verwachten dat dit moment een keer komt. Je verwacht ook dat je ooit doodgaat. Daarom sluit je een uitvaartverzekering af, om je nabestaanden niet met een forse rekening te laten zitten. Is het dan zo’n gekke gedachte om ook te anticiperen op naderende ouderdom en dus geld te reserveren voor voorzieningen die als gevolg daarvan nodig kunnen worden? Met andere woorden: om te zorgsparen?

Voor de meeste mensen die de vorige zin lezen, zal het niet de eerste keer zijn dat ze het woord zorgsparen tegenkomen. Het is menselijk om er nog even niet aan te willen denken. Maar daar staat tegenover dat het begrijpelijk is om een eigen verantwoordelijkheid te nemen bij het creëren van voorzieningen die de oude dag zo leefbaar mogelijk houden. De ambtenaar die dat briefje aan die oude man opstelde, moet beslist nog even op cursus. Maar de toon is gezet.

Delen