-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Marjan Enzlin: Gewone mensen
- Frank van Wijck: Consequenties
- Dienie Koolen-Goossens: Wisselende contacten
- Frank van Wijck: Capaciteitsdiscussie
- Ignace Schretlen: Droomgedicht
- Frank van Wijck: Samen
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Zorgverzekeraars niet transparant
Zorgverzekeraars verantwoorden zich te weinig voor de kosten die zij maken en de samenstelling daarvan. Met name de vier grote concerns – die 90 procent van de markt bedienen – hebben een hoog eigen vermogen, terwijl zij ook forse winsten maken. Kosten die zijn gemoeid met het binnenhalen van nieuwe klanten zijn niet inzichtelijk en bovendien lijken zorgverzekeraars eigen kosten ten onrechte als zorgkosten te presenteren. Dit zou blijken uit onderzoek naar de geldstromen bij zorgverzekeraars, dat in opdracht van VvAA is gedaan. Vertegenwoordigers van zorgverzekeraars, waaronder André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), stelden vanavond overigens live op BNR Radio nadrukkelijk dat zij volledig transparant zijn.
Tijdens het BNR Zorgdebat, dat uitgezonden werd vanuit het hoofdgebouw van VvAA in Utrecht gingen onder anderen zorgprofessionals, vertegenwoordigers van zorgverzekeraars, Wilna Wind van de patiëntenfederatie en directeur kennismanagement Edwin Brugman van VvAA, onder leiding van presentator Harmke Pijpers, met elkaar in debat. Dat ging er soms heftig aan toe. Zo stelde Roger van Boxtel (Menzis) dat Brugman onzin vertelde en waarschuwde hij voor negatieve beeldvorming rond zorgverzekeraars. In het nadebat werd Van Boxtel door zorgprofessionals in de zaal gewaarschuwd voor hetzelfde, maar dan in de zin van negatieve beeldvorming rond zorgaanbieders.
Klik hier voor de onderzoeksresultaten
De meeste zorgverzekeraars zouden hogere zorgkosten presenteren dan zij daadwerkelijk maken. Brugman: “Dat komt omdat zij naast de kosten die zij aan zorginstellingen, zorgverleners en verzekerden betalen, ook organisatiekosten (administratiekosten) toerekenen aan de zorgkosten. Dit blijkt uit een toelichting van DNB waarin zij meldt dat ‘er zorgverzekeraars zijn die afhandelingskosten verantwoorden onder schaden’ en uit een korte toelichting in een van de jaarverslagen van de zorgverzekeraars.”
Verschil
Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek zou zijn dat in de jaarverslagen van de vier grote verzekeraars reclamekosten worden opgegeven van in totaal € 58 miljoen in 2011. Volgens de jaarstaten die de zorgverzekeraars inleverden bij De Nederlandse Bank blijken andere getallen, die echter niet worden toegelicht. Daar wordt gesproken van in totaal € 353 miljoen aan acquisitiekosten. Zowel uit de jaarstaten als uit de jaarverslagen blijkt verder niet wat onder die kosten wordt verstaan. Brugman: “We zien dat de vier grote concerns verantwoordelijk zijn voor 20 verschillende verzekeringsmerken, daar waar de andere vijf verzekeringsmaatschappijen maar zes merken in de lucht houden. Wanneer mensen overstappen is de kans groot dat deze overstap wordt gemaakt naar een ander merk, maar binnen hetzelfde verzekeringsconcern. Ze blijven vaak gewoon binnen dezelfde organisatie.”
Geen inzicht
Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de overkoepelende belangenorganisatie van de negen zorgverzekeraars in Nederland, zou geen inzicht willen verstrekken in het bedrag dat zij van de zorgverzekeraars uit de premiegelden voor hun lobbywerk ontvangen. “En dat is vreemd nu juist ZN pleit voor meer transparantie in de kosten voor zorg. ZN beschikt over een budget van vele miljoenen. Geld dat volledig door burgers beschikbaar wordt gesteld”, aldus Brugman.
Voor het onderzoek naar en inventarisering van de geldstromen van zorgverzekeraars zijn objectieve bronnen gebruikt zoals de jaarverslagen van de zorgverzekeraars en de jaarstaten die zorgverzekeraars verstrekken aan De Nederlandse Bank. Daarnaast is onder meer informatie opgevraagd bij Zorgverzekeraars Nederland, de NPCF, de zorgverzekeraars zelf en de Nederlandse Bank.
Delen:
Gerelateerde artikelen: