Zwemmen of verzuipen

De Vereniging Sport en Gemeenten is verontrust over het bericht dat volgend jaar weer enkele tientallen gemeenten het schoolzwemmen zullen afschaffen. Vorig jaar al bood nog maar de helft van de Nederlandse gemeenten schoolzwemmen aan en dit aantal gaat nu dus nog verder naar beneden.

Is dat erg? Op zich niet, want ouders kunnen ook zelf zwemles regelen voor hun kinderen. Maar uitgaand van het standpunt van minister Edith Schippers (VWS) dat de gezonde keus de gemakkelijkste keus moet zijn, wringt hier wel iets. Een overheid die investeert in gezonde kinderen, investeert in een maatschappij met gezonde volwassenen. Maar de huidige minister lijkt daar weinig oog voor te hebben, en ziet in preventie al snel een vorm van bemoeizucht.

Recent interviewde ik Paul Rosenmöller, voorzitter van de stuurgroep Convenant Gezond Gewicht. Hij poneerde een interessante stelling: als we er serieus werk van willen maken de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen, moeten we nú investeren in een gezonde jeugd. Daar valt wat voor te zeggen. En niet alleen omdat we met beleidsontwikkeling op dit gebied goede sier kunnen maken bij het Olympisch Comité. De kinderen van nu kúnnen de sporters zijn die in 2028 de gouden, zilveren en bronzen medailles winnen. Maar het kunnen natuurlijk ook de dikkerds in het publiek zijn die met cola en chips in de hand naar die winnaars zitten te kijken.

Delen