Bijzonder aura

Als je op een feestje bent en mensen krijgen er lucht van dat je geneeskunde studeert, dan heb je direct een avondvullend gesprek. Sommige mensen willen een smeuïg verhaal horen, anderen willen een gratis consult. Toen ik net was ingeloot, kon ik daar geen genoeg van krijgen. Je mag best wel een beetje trots zijn dat je arts wordt. Het doet het daarnaast ook wel goed bij de vrouwen. Ook niet vervelend.

Er hangt een bijzonder aura om de studie geneeskunde. Ik heb meer dan eens de reactie gekregen: dát is een moeilijke studie. Ik ken studenten die dit beeld graag in stand houden. Die studiegenoten doen mij een beetje denken aan de sketch Brain Surgeon van Mitchell and Webb. Ik heb wel een mening over mensen die op deze manier het imago van de studie geneeskunde beïnvloeden.

Graag nuanceer ik dit beeld een beetje. Ik denk dat je met een beetje gezond verstand en een degelijk arbeidsethos een heel eind kunt komen. Je hoeft niet briljant te zijn om een goede arts te worden. Misschien is die opvatting wel een copingstrategie, want ik ben zelf niet van het briljante type. Neemt niet weg dat de studie geneeskunde een aanzienlijke inbreuk maakt op je vrije tijd. Naarmate de jaren vorderen heb je minder en minder tijd voor leuke feestjes.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat je een heel andere avond hebt als je zegt dat je accountant bent bij een bouwbedrijf. Of dat je afdelingsmanager bent bij een supermarkt. Het is bijzonder om het verschil te ervaren. Probeer het maar eens. Dan ben je snel van nieuwsgierige mensen af en kun je lekker, op je gemak, kletsen met je vrienden.

En dat is, na een lange dag studeren of co-schappen lopen, ook weleens lekker. Geneeskunde is mijn ziel en zaligheid, maar vanavond ben ik gewoon weer even mezelf.

 

 

Delen