Buitenlandselectie
Eens in de maand plaats ik hier een selectie van links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer bedoeld voor in de leunstoel dan voor achter het bureau. Ze zijn afkomstig uit Engelstalige kwaliteitsmedia, en gaan over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid. (Voor dagelijkse buitenland-updates: volg mij via Twitter @flipvuijsje)
Diptheria caught Spain off guard
Helaas actueel, vanwege het overlijden afgelopen weekend van een Spaans jongetje van 6, door zijn ouders doelbewust niet ingeënt tegen difterie. Eerder al deze maand bracht The Conversation een informatief achtergrondverhaal over terugkeer van deze ziekte in Zuid-Europa. Dank zij de inspanningen dus van ‘anti-vaxxers’, die je óók in Spanje hebt. Maar in dit artikel ook geplaatst in een bredere internationale en historische context, die nog eens extra duidelijk maakt hoe blijvend de risico’s zijn op terugkeer van ooit ‘verdwenen verklaarde’ infectieziekten.
Anesthesiologist trashes patient
Een bizar en uitzonderlijk verhaal, verschenen in The Washington Post, om te lezen én deels ook om te beluisteren. Wie als medisch specialist een patiënt die onder narcose is ongestraft en ongeremd wil beschimpen, moet natuurlijk wél zorgen dat er dan geen geluidsopname loopt. Een anesthesist uit Virginia negeerde deze belangrijke richtlijn, en mag nu 500.000 dollar schadevergoeding betalen en de scherven van haar professionele reputatie proberen op te vegen.
The death treatment
Over euthanasie bij niet-terminale patiënten: alweer zo’n typisch New Yorker-verhaal. Lang en zeer degelijk, én perfect leesbaar en tot het eind toe boeiend. Met als focus de situatie in België, hier uitgekozen als voorbeeld van een land met extreem liberaal euthanasie-regime. Gepresenteerd rond één exemplarische casus die van alle kanten, en vanuit alle opvattingen en perspectieven, indringend in beeld wordt gebracht.
Aneurism
Do No Harm, het jongste boek van de prominente Engelse neurochirurg Henry Marsh, met autobiografische ‘stories of life, death, and brain surgery’, verscheen alweer vorig jaar, ook in Nederlandse vertaling. Maar voor wie dit boek (nog) niet heeft gekocht, is er nu dit gratis hoofdstuk waarin Marsh verslag doet van een riskante hersenoperatie. Met vooral aandacht voor de angst en twijfels die hij hierbij zelf doorstond. Leest als een thriller, maar dan echt gebeurd en nóg spannender.
My father’s secret life in the hospital of death
De ‘longread-website’ Narratively brengt deze trieste geschiedenis van wat, na de fascistisch-militaire staatsgreep in 1976, in Argentinië’s vuile oorlog gebeurde in een als ‘links’ en ‘sociaal’ bekend staand ziekenhuis in een buitenwijk van Buenos Aires. Geschreven door zijn dochter, is dit het verhaal van een arts-in-opleiding uit die dagen, die deze duistere periode gelukkig zelf wél overleefde en later voorgoed vertrok naar Chicago.
Inside Assad’s hospitals of horror
Dat ook anno 2015 in ziekenhuizen verschrikkelijke dingen gebeuren, beschrijft dit artikel uit Vanity Fair. Sinds in 2011 het geweld in Syrië losbarstte, werd al veel bekend over de misdaden van het regime van Bashar al-Assad. Maar wat hier wordt beschreven, mag niemand ongelezen laten: hoe het juist een aantal (militaire) ziekenhuizen zijn, die als locatie dienen voor methodisch georganiseerde marteling en moord op grote schaal.
America’s obsession with perfecting its teeth
In de Verenigde Staten is orthodontie een booming business zonder weerga: de markt omvat intussen al 80 procent van alle jongeren. Dit uitgebreide profiel uit New York Magazine focust op twee megapraktijken, in Arkansas en Arizona, en op hun go-getting eigenaars. Met veel aandacht voor financiële en zakelijke strategie. Maar met hier en daar ook een lichte ondertoon van moralisme: ‘Zijn al die perfecte tanden zou echt wel zo nodig?’