Komt Elaine bij de dokter…

Vorige week was het 25 jaar geleden dat de eerste aflevering van Seinfeld werd uitgezonden. Negen jaren en 179 afleveringen later stopte de serie op een hoogtepunt: extreem populair, vooral in de VS zelf, en de op één na (Friends) commercieel meest succesvolle sitcom ooit.

Wie Seinfeld niet kent, hoeft hier eigenlijk niet verder te lezen. Uitleggen wie precies die vier hoofdkarakters waren, en waar die verhalen steeds over gingen, is hier in dit korte bestek onbegonnen werk.

Zodat we vanaf nú dus onder elkaar zijn, als kenners en liefhebbers van Seinfeld, van wie er gelukkig ook in Nederland beslist een heleboel zijn. En kunnen we focussen op het onderwerp van deze blog: Seinfeld en ‘het medische’.

Seinfeld, dit voor niet-kenners die toch nog door hebben gelezen, gaat over het dagelijks leven van vier hecht bevriende singles/midden-dertigers in New York: Jerry (ook in de serie met achternaam Seinfeld, die als professioneel stand-up comedian een soort versie van zichzelf speelt), George, Elaine en Kramer. Ziekte, van wel of niet ingebeelde aard, en contacten met de medisch-professionele wereld vormen een vanzelfsprekend, regelmatig terugkerend element. Een snel onderzoekje leert dat dit in zeker twintig episodes gebeurt, maar wie goed zoekt, vindt er vast nog wel meer.

Mij zijn vooral vier voorbeelden bijgebleven, als meest directe en/of leukste, die gelukkig allemaal gewoon op YouTube staan. Kijkt u vooral zelf, het zijn fragmenten van elk maar een paar minuten lang.

Over het opleidingsniveau van Jerry, George, Elaine en Kramer komen we nooit veel te weten. Maar universitair of anderszins ‘hoger’ is dat duidelijk niet, eerder gewoon wat jaartjes college. Geen van hen was dus ooit voorbestemd om zelf medisch professional te worden. Maar wel is er één aflevering, nummer 78, die hierbij indirect wat in de buurt komt: als George zich frauduleus weet voor te doen als een marine biologist. Hij doet dit (klein, kalend, altijd desperaat stuntelend in de liefde) om zo indruk te maken op een jonge vrouw. Met uiteindelijk een onverwachte, door George allerminst gewenste wending als hij dús ineens de aangewezen persoon blijkt om acute medische hulp te verlenen aan een imposant (zee)dier in fysieke nood.

Zelf actief aan sport doen, of aan serieuze lichamelijke inspanning, is aan onverbeterlijke city slickers als onze vier vrienden niet besteed. Om dan toch af en toe de spieren en gewrichten was los te krijgen, wordt wél regelmatig de fysiotherapeut bezocht. Zoals in aflevering 18, met in de hoofdrol opnieuw George, wiens eerste bezoek aan een fysiopraktijk zeer anders verloopt dan hij zich had voorgesteld. Qua humor beetje melig, of zelfs vulgair misschien. Maar zeker de manier waarop de therapeut wordt neergezet, is toch heel raak getroffen.

Dan Elaine bij de dokter, in aflevering 139. Ik zeg daar verder niks over, behalve dat hierin heel wat clichés over artsen, en over hun bejegening van patiënten, worden bevestigd.

En tot slot Jerry bij zijn tandarts, aflevering 153. Die laatste heeft zich zojuist tot de joodse godsdienst bekeerd, met humoristische gevolgen die vreemd genoeg bij Jerry zelf totaal niet in de smaak vallen. (Plus één grap die hij wél kan waarderen: “What do you call a doctor who failed at a med school?”) Maar opnieuw: kijk vooral zelf. En voor alle liefhebbers van goeie tv-series in het algemeen: let vooral op de acteur die hier Jerry’s tandarts speelt, één van die 25 Future Stars Who Appeared on ‘Seinfeld’, maar indertijd, in 1997, nog totaal onwetend van de weergaloze roem die hem ruim een decennium later zou wachten.

 

Weet u nog meer ‘medische’ Seinfeld-fragmenten? Plaats dan uw eigen link hieronder.

Delen