Schiet eens een beetje op!

Natuurkundige wetten gaan overal op. Zo werkt de zwaartekracht ook op uw vakantieadres. Dat is wel zo prettig.

Ook voor gedrag van mensen zijn wetten omschreven. Weliswaar zijn die niet zo in beton gegoten als die vanuit de natuurkunde, toch kan het de moeite lonen erbij stil te staan.

Een van de wetmatigheden die mij zelf bijzonder aanspreekt is R=K x A. Ofwel: Resultaat = Kwaliteit maal Acceptatie.

In mijn eerste rol als leidinggevende stuurde ik een team aan met artsen, psychologen en fysiotherapeuten. Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit was mijn mantra. Toch gebeurde niet wat ik voor ogen had. Er werd goede zorg geleverd op een andere manier. Hun manier. Het duurde even voor het inzicht kwam dat ik voorbij was gegaan aan de Acceptatie. Ik had mijn team iets opgelegd. Niets meer en niets minder. Geen wonder dat ze steigerden. Dat had ik ongetwijfeld zelf ook gedaan.

In de spreekkamer werkt dat genuanceerd anders. Toch ben ik van mening dat R=K x A ook daar opgaat. Een van de aspecten die daarin meespeelt is het tempo van de patiënt. Dat het inzicht in de ware aard en omvang van de problematiek er eerder is bij de arts dan bij de patiënt is niet altijd een zegen. Het vraagt ook een bijzonder soort achterover leunen om een patiënt die ruimte te geven, zonder daar zelf gefrustreerd of op zijn minst geïrriteerd door te raken.

Weten wat de oplossing van de puzzel is en het nog niet kunnen vertellen. Het is alsof je vroeger als enige in de klas wist dat Sinterklaas niet bestaat en toch mocht je het niemand vertellen. Zij geloofden nog. Het jaar daarop zou dat anders zijn.

Delen