Bestuurders willen de grootste

De overheid heeft het vizier al lange tijd gericht op de inkomens van medisch specialisten. Maar ook de bezoldiging van bestuurders in de zorg wordt binnenkort aangepakt. Dat is tenminste één van de doelen van het Wetsvoorstel normering topinkomens, dat door Rutte II nog iets wordt aangescherpt. Met het voorstel regelt het kabinet dat bestuurders van (semi)publieke organisaties niet meer verdienen dan ministers.

Op berichten over het beperken van inkomen wordt altijd fel gereageerd, of het nou om artsen, apothekers of bestuurders gaat. Op Skipr staat een hilarische reactie onder het bericht ‘Kabinet schroeft norm topinkomens verder terug’. Helaas is onbekend wie de reactie heeft geschreven:

“De topinkomens in de zorg zijn doorgeschoten. Ook mijn inkomen mag best wat minder, maar dan wil ik wel dat iedereen in gelijke mate inlevert. Wat doet het er eigenlijk toe of je een A6 of een A4 rijdt? Maar als mijn collega’s een A6 rijden dan ga ik niet in een A4 zitten.”

Nou rijd ik zelf in een Renault Twingo en daar ben ik heel tevreden mee. Vooral omdat er cruise control in zit en dankzij de verschuifbare achterbank – een extraatje om mezelf te ‘verwennen’ – past zelfs de keeperstas van mijn hockeyteam achterin.

De reactie laat mooi zien dat overheidsingrijpen hier noodzakelijk is. Zelfregulering werkt niet als het gaat om het eigen inkomen. Zelfs als mensen inzien dat hun inkomen maatschappelijk gezien te hoog is, dan nog kunnen ze dat niet zelf naar beneden schroeven. Niemand wil onder doen voor zijn collega’s.

Delen