Boerenkoolquiche

Amanda Schaak-Lak (29, diëtist met een eigen praktijk in Heiloo en foodblogger: healthinessonline.nl) borrelt altijd van de culinaire ideeën en spendeert dan ook menig uurtje in de keuken.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Bart Beentjes

“In mijn praktijk merk ik vaak dat mensen worstelen met de vraag wat nou een gezonde warme maaltijd is, of een goed en gevarieerd ontbijt. Vandaar dat ik ook kookworkshops organiseer, en extra’s biedt zoals een supermarkttour of een keukenkastjes- en koelkastcheck. Want ik vind niets leuker dan te laten zien dat gezond en lekker eten écht niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Een van mijn eigen winterse favorieten is deze quiche met boerenkool.”

111671-01

Boerenkoolquiche

(voor 3-4 personen)

 

Ingrediënten

  • 300 gram boerenkool, fijngesneden
  • 125 ml rijstroom
  • 120 gram zachte geitenkaas
  • 5 plakjes hartige-taartdeeg (kant-en-klaar te koop, maar zelf maken is natuurlijk beter, zie hieronder)
  • 5 losgeklopte eieren
  • 2 el kokosolie
  • 2 rode uien, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, heel fijngesneden
  • 2 el groene pesto
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Deeg

  • 375 gram amandelmeel
  • 350 gram pompoen
  • 1 ei

Benodigdheden

  • quiche- of taartvorm ø 24 cm
Bereiding – Vulling

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een wok en bak hierin de uien ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak deze nog even 1 à 2 minuten mee. Voeg daarna de boerenkool toe en bak deze nog 5 minuten mee.

Meng in een kom de eieren met de room, pesto en geitenkaas en breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Roer het boerenkoolmengsel door het eimengsel. Bekleed de quiche- of taartvorm met de plakjes hartige-taartdeeg en druk deze goed tegen elkaar. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi eventueel met wat paneermeel. Schenk de vulling op de bodem en bak de quiche in circa 35 minuten goudbruin en gaar. U kunt de (plantaardige) rijstroom ook vervangen door kook- of slagroom. Of voeg nog wat uitgebakken spekjes toe voor een niet-vegetarische variant. Serveersuggestie: groene salade met een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout.

Hartige taartdeeg
Schil de pompoen, snijd deze in stukjes en kook in ruim water in 25 minuten gaar. Giet het water af en pureer de pompoen met een staafmixer of blender. Voeg het ei en amandelmeel toe. Zet de blender nog even aan totdat het een soepel deeg is geworden. Verdeel het deeg in een ingevette vorm en schep het boerenkoolmengsel erop. Met kant-en-klaar hartige taartdeeg hoeft de quiche maar 30 minuten in de oven, maar met dit deeg 45 minuten.

Wijntip Han Sjakes

Mijn intuïtie had me net (weer eens) in de steek gelaten bij de wijnkeuze, toen twee smakelijke berichten me eraan herinnerden dat ik beter had moeten weten: een persbericht over de Academie voor Gastronomie en een recensie van Het Nieuwe Proefboek, geschreven door Peter Klosse, de oprichter van die smaakacademie. Mede dankzij grondige bestudering van een eerdere versie van dit boek kan ik namelijk (vaak) wél vertrouwen op mijn eerste ingeving.

Het mondgevoel – voor mij nou net het leerzaamste element in het boek – was het struikelblok. Smaken kunnen wrijving geven, maar als het mondgevoel van wijn en spijs botst, is het direct slaande ruzie. De droge, strakke geitenkaas en de flinke dosis boerenkool brachten me op het spoor van knapperig fris wit. Maar room, pesto, ei en ook de geitenkaas, die in de oven al zijn astringente eigenschappen verliest, protesteerden eendrachtig. Frisheid en fruitigheid is zeer welkom vanwege het smaakgewicht van deze quiche, maar het mondgevoel van de wijn moet beslist soepel en rond zijn als we het gezellig willen houden aan tafel.

Pinot Noir, Vin de France 2015 Franse druiven, gebotteld in de Rhônestreek; meer informatie geeft het label Vin de France niet. Ik noteerde: smaakvolle topslobber. Sappig, soepel en vrolijk fruitig met wat pittigheid (Lidl, € 3,49).

Côté Tariquet, Chardonnay & Sauvignon 2015 Zeer prettige combinatie van romige, voedselvriendelijke chardonnay en verkwikkend frisse sauvignon. Abrikoos, grapefruit, kruidigheid, met structuur en inhoud (onafhankelijke wijnwinkels, € 11,-)

 

Delen