Boven het maaiveld

Nadat de premie voor hun autoverzekering fors omhoogging, besloten een huisarts, tandarts en dierenarts in 1924 niet lijdzaam toe te zien, maar samen een onderlinge verzekering voor arts-automobilisten op te tuigen. Dat initiatief groeide uit tot VvAA, een zorgcollectief met inmiddels ruim 130.000 leden, dat dit jaar dus een eeuw bestaat. Het ledenmagazine Arts en Auto, dat tien jaar na de oprichting voor het eerst verscheen, gaat de negentigste jaargang in. Met een nieuwe hoofdredacteur. Een jonge klare hoofdredacteur zou je kunnen zeggen.

Al voordat mijn voorganger Marjan Enzlin in oktober 2021 werd getroffen door een uitvallend evenwichtsorgaan, liet ze mij kennismaken met alles wat er komt kijken bij het hoofdredacteurschap, omdat ze wist dat ik het op een dag ambieerde. Bij afwezigheid nam ik haar waar. Nadat Marjan uitviel, werd ik officieel waarnemend en later adjunct-hoofdredac­teur. En toen duidelijk werd dat ze haar functie niet meer in de volle breedte kon uitoefenen, polste het bestuur van VvAA mij of ik het zou zien zitten om de redactie te gaan leiden.

De zorg heeft behoefte aan jonge professionals die niet lijdzaam toezien

Het is een kans die ik liever om een andere reden had gekregen, maar met beide handen aangrijp. In de wetenschap dat ik weleens een fout zal maken en vast eens de plank zal misslaan, maar ik voel vertrouwen van de mensen om me heen. En ik prijs me gelukkig dat ik me in een werkomgeving bevind waarin een misser niet direct fataal uitpakt, maar waar ik de ruimte krijg om daarvan te leren.

Dat gun ik mijn generatiegenoten in de zorg ook; een veilige omgeving waarin ze zich vrijelijk kunnen uitspreken. Over vastgeroeste tradities, onrechtvaardigheden, gedrag dat grenzen overschrijdt. En dat hun meerderen dat dan niet bagatelliseren of weglachen, en dat het hun carrièrekansen niet in gevaar brengt. Dat hun hoofd niet wordt ‘afgehakt’ als ze het boven het maaiveld uitsteken, maar dat ze juist worden aangemoedigd om dat te blijven doen. Want volgens mij heeft de zorg dringend behoefte aan jonge professionals die niet lijdzaam toezien, maar initiatief nemen. En die geven wij, zoals u in deze Arts en Auto kunt lezen, graag de ruimte.

Delen