Dan de héle jeugdzorg

Remke van Staveren
Remke van Staveren is een bevlogen psychiater met HART voor de GGZ. Zij zet zich in voor een betere, herstelgerichte, menswaardige GGZ; vanuit de gedachte dat wij ons daar allemaal, op onze eigen werkplek en binnen onze mogelijkheden voor kunnen inzetten. Lees alle artikelen van Remke van Staveren

Met stijgende verontwaardiging las ik afgelopen vrijdag het NRC-artikel Jij hebt helemaal geen psychiater nodig, kind. Ongekend! Hier is een historische vergissing begaan die zo snel mogelijk, liefst nog vóór de komende verkiezingen, recht gezet moet worden.

Voor de niet- ingewijden: Twee jaar geleden bracht het Rijk de jeugdzorg bij de gemeenten onder. ‘Want,’ legde staatssecretaris Martin van Rijn destijds uit ‘als gemeenten over de héle jeugdzorg gaan, wordt integrale hulp op maat ook voor deze kwetsbare groep beter mogelijk.’ Laten we eerlijk zijn: er moest iets gebeuren. De jeugdzorg was een kluwen aan geldstromen, hulpverleners werkten langs elkaar heen, kwetsbare kinderen verdwenen tussen wal en schip.

Laten we deze historische vergissing zo snel mogelijk rechtzetten: breng ook de kindergeneeskunde onder bij de gemeenten

Amper twee jaar later weten de ouders van deze kwetsbare kinderen wel beter! Wat zeg ik, iedereen die een krant leest, het nieuws kijkt of Twitter volgt, weet dat de jeugdhulp alles behalve goed geregeld is. Het is een zootje. Gemeenten hebben de opdracht burgers op hun eigen kracht aan te spreken, te zorgen voor meer preventie en te de-medicaliseren. Maar dat doen ze helemaal niet! Waarom niet? Omdat niet de héle jeugdzorg bij de gemeente is ondergebracht.

Laten we deze historische vergissing zo snel mogelijk rechtzetten. De-medicaliseren? Breng dan ook de kindergeneeskunde onder bij de gemeenten. Laat de wijkteams beslissen welk kind naar de huisarts of het ziekenhuis mag.

Een kind dat zich om de haverklap niet goed voelt, veel plast en de kraan leeg drinkt? ‘Kom zeg,’ vindt Sonja van wijkteam Oost ‘hoezo een bloedsuikerbepaling? Is dat wel nodig? Weet u wel hoeveel dat kost, mevrouw de kinderarts? Nee hoor, dat gaan we mooi niet doen. Ik lees hier trouwens in de Happinez dat je met een goed dieet ook prima je bloedsuikers onder controle kan houden. Een beetje moeder past gewoon de maaltijden aan, dat is nog eens eigen kracht!’

Beste staatssecretaris, ik daag u uit om geen half werk te leveren en nu eens flink door te pakken. Durf naast de kinder- en jeugdpsychiatrie ook de kindergeneeskunde bij de gemeenten onder te brengen. Daar wordt de jeugdzorg pas écht overzichtelijk en integraal van. Om nog maar te zwijgen over de gigantische bezuinigingen die u hiermee voor elkaar krijgt – op de korte termijn dan. 😉

2 Reacties Reageer zelf

 1. Gerrit van Bergeijk
  Geplaatst op 12 november 2016 om 22:54 | Permalink

  Zeer verhelderend!

 2. Remke van Staveren Remke van Staveren
  Geplaatst op 18 november 2016 om 16:12 | Permalink

  Beste mensen,
  Ik merk dat de inhoud van mijn blog door sommigen letterlijk genomen wordt. Misschien goed om hier nog eens expliciet te vermelden dat het een satire betreft, vandaar de 😉 waarmee ik het stuk beëindig.
  Natuurlijk moet de kindergeneeskunde NIET bij gemeenten ondergebracht worden (dat had immers ook niet met de kinder- en jeugdpsychiatrie moeten gebeuren), en vanzelfsprekend doen wijkteams WEL goed en zinvol werk!
  Vriendelijke groeten, Remke van Staveren