De kruidentuin van VSM

Mooi artikel van Boudewijn Geels in HP de Tijd van oktober. In het stuk staat VSM centraal, de fabrikant van homeopathische geneesmiddelen. Het bedrijf lijdt onder een beslissing van minister Edith Schippers (VWS) van eerder dit jaar. Voortaan mag op etiketten van homeopathische middelen niet meer staan voor welke kwaal ze bedoeld zijn. Tenminste: als hard bewijs voor de werkzaamheid ontbreekt.

HP de Tijd mocht een kijkje nemen in de kruidentuin van VSM in Alkmaar. De beschrijving is weinig geneeskrachtig: “Knispel [de VSM-directeur, DM] gaat ons voor door een desolate, onverzorgde tuin waarin her en der minuscule bruine naambordjes zijn geplant. Hij buigt zich voorover en leest voor wat er op de bordjes staat. Het onappetijtelijke groeisel blijkt goed voor de lever. Andere VSM’ers zijn in geen velden of wegen te bekennen. De productie is in 2011 volledig overgeheveld naar Duitsland.”

VSM draaide de afgelopen jaren een omzet van 28 miljoen euro,60 procent daarvan werd verdiend met de verkoop van homeopathische geneesmiddelen. VSM-bestuurder Knispel weet niet precies hoeveel geld zijn bedrijf misloopt als gevolg van de maatregel van Schippers. Wel verwacht hij dat VSM de ‘”oede weg weer terug kan vinden”’, zegt hij in HP. Het bedrijf zal daartoe de marketing veranderen. Voortaan krijgen medewerkers van drogisterijen trainingen van de kruidenverdunner, opdat ze de klant weer gaan adviseren.

De fabrieksdirecteur hoopt dat bekende Nederlanders het binnenkort opnemen voor de homeopathie. Tot nu toe is het geen actief beleid geweest van VSM, noch van de brancheorganisatie, om BN’ers voor de promotie in te schakelen. Maar met al die BN’ers die niets meer zijn en kunnen dan bekend te zijn, zal het niet veel moeite kosten om een sponsorcontract te sluiten. Dan springt het Gooische Meisje Pauline Wingelaar op zaterdag niet alleen meer van de duikplank (overigens een geweldig programma!), maar smeert ze na de sprong ook nog even Arniflor Vallen en stoten zalf op de billen. Dat middel kan worden toegepast bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van letsel. Bij een sprong van de duikplank kun je je lelijk bezeren.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/tRVZ6_ZyfUo”]

 

Delen