De praatstok

Leiderschapsdagen. Ik kan niet zeggen dat ik erop zat te wachten.

Sterker nog, ik vermoedde een ernstige vorm van allergie tegen dit woord/inhoud. Een allergie van het type acute moeheid en veel zuchten.  

Wat deze allergie kenmerkt is de allergische kruisreactie op woorden zoals persoonlijke bandbreedte, growth mindset, innerlijke ontdekkingstocht en flipcharts. Maar deze kruisreactie zal vast aan mij liggen want ik ben rood met een vleugje paars (DISC-persoonlijkheid). 

Om het geheel nog erger te maken, leiderschap gaat het woord van het jaar 2023 (of de eeuw) worden en dan is het dus heel vervelend als je deze allergie hebt.

Leiderschapsdagen.

Even terug naar de ‘eerste keer’.

Het begon goed, want de avond voor ‘de dag’ had ik vrij omdat ik geen operaties of poli moest voorbereiden. Dus tijd om huiswerk na te kijken en topografie te overhoren, want ik ben meer dan alleen mijn werk (ik weet nu waar de Huang He ligt). 

‘Allergisch voor persoonlijke bandbreedte, growth mindset, innerlijke ontdekkingstocht en flipcharts’

De volgende dag stonden zoals verwacht de stoelen in een kringetje klaar.

Koffie uit kannen. Waarom? Deze dag heeft echte koffie nodig.

De gespreksleider/trainer/coach/moderator zei niks en legde een stok in het midden van de kring. De ‘praat’-stok.

Mijn eerste gedachte: ‘Dit wordt een hele lange dag’.

Tweede gedachte: ‘No way dat ik die stok ga pakken’.

Ik dwaalde af naar mijn boodschappenlijstje en verlangde naar het zonnetje buiten.

Plots: ‘Huh, waarom heb ik die stok in mijn hand?’

‘Ik dwaalde af naar mijn boodschappenlijstje’

Mijn onderbewustzijn had blijkbaar besloten wél mee te werken. Zo werd ik opeens een actieve deelnemer aan deze dag. De dag vloog om en zo ook de vele andere trainingsdagen die er vrijwillig op volgden. Vaak was er genoeg tijd voor reflectie in het zonnetje buiten. De kers op de taart waren de fysieke activiteiten die met zijn tweeën of in de groep zonder meer duidelijk maakten hoe de vork in de steel zit, geen woorden voor nodig. De waarheid met eigen ogen zien, werkt beter dan haar horen.

Eerste inzicht. Wat me steeds opvalt bij die dagen is de houding van de gespreksleider/trainer/coach/moderator. Die zit er altijd ontspannen bij. Dit is een constante factor. Dat werkt, want dat geeft het gevoel dat de focus helemaal op de deelnemer(s) ligt. Er is altijd tijd voor stilte, zonder ongemak. Er is ademruimte.

Deze houding is echt top. Die houding wil ik ook vaker uitstralen en het liefst wil ik die houding altijd zijn. Te beginnen in de spreekkamer want de patiënten zijn het waard dat we er op dat moment zijn voor hen, in ‘hun kostbare’ 10-15 minuten dat de diagnose, behandeling, deelname aan wetenschappelijk onderzoek en informed consent besproken wordt, uiteraard volledig naar het model van shared decision making.

Keep the focus.

Leiderschapsdagen, ontwikkeldagen, connecting-together-dagen: Ik ben niet meer allergisch voor de inhoud maar een alternatieve benaming zou ik op prijs stellen. In geval van allergie helpt gedoseerde exposure blijkbaar om immunisatie te verkrijgen.

Een alternatieve verklaring voor mijn veranderde gedachtegang zou kunnen zijn dat ik nooit allergisch ben geweest. Dit valt wetenschappelijk ook beter uit te leggen want geen allergie zonder voorafgaande exposure; dus dan was ik differentiaal-diagnostisch blijkbaar een typisch gevalletje van ‘vooringenomenheid’. Ook dat is een inzicht.

‘De waarheid met eigen ogen zien, werkt beter dan haar horen’

Anyway. Ik ben geen beginner meer en begin de spelregels te kennen. Ik word er beter in en beter van. Let wel, ik ben niet ineens naar de andere kant overgelopen. Echt niet. Maar het idee dat ik dat echt niet nodig heb want ik ben goed bezig, dat blijkt nogal ouderwets te zijn en zo anno 2023. Om in de trend van de dag te blijven: mijn kleur is prima, maar er zitten zeker nog andere kleuren op de bodem van mijn verfpot. Af en toe goed roeren, want geen vooruitgang zonder verandering. En dat geldt dan niet alleen voor mijzelf, maar ook voor het hele team en naar alle waarschijnlijkheid ook voor u.

Tips voor de beginners onder u:

  • Er is nog nooit iemand aan doodgegaan
  • Wees niet kleurenblind
  • Reageer u niet af op de stok; die kan er niks doen.

En: vul bij het evaluatieformulier in dat echte koffie of gemberthee de dag mooier kleurt.

Delen