Duurzaam met mensen

VvAA bestaat dit jaar 100 jaar en in zo’n jubileumjaar sta je stil bij vroeger, het heden en de toekomst. Waar toen mobiliteit voor artsen een belangrijk thema was, is dat nu duurzaamheid. Er wordt in de zorg volop nagedacht over duurzamere materialen. Wat ik echter nog mis is het duurzaam omgaan met mensen, zorgprofessionals.

Het is zorgwekkend dat zo veel zorgprofessionals de zorg verlaten. Een groot aantal gedesillusioneerd of met een burn-out. Redenen voor vroegtijdig stoppen zijn gebrek aan zeggenschap, hoge werkdruk, administra­tieve lasten, gebrek aan ondersteunende werkomgeving en weinig mogelijkheid tot professionele ontwikkeling. Er is veel aandacht voor het aantrekken van mensen om in de zorg te komen werken. Maar hoeveel aandacht wordt besteed aan het duurzaam behouden van mensen?

“Duurzaam met mensen omgaan is cruciaal”

Ik moest terugdenken aan mijn vader, die aangaf dat hij een opmerkelijk goede werkgever had. Ik heb deze ­Jacques van Marken, oprichter van de Gist en Spiritus­fabriek Delft, eens opgezocht. Hij bleek de eerste ­sociaal-ondernemer te zijn die tal van – voor die tijd – innovatieve verbeteringen voor de werknemers doorvoerde, zoals een ongevallenverzekering, pensioenen, winstdeling, bedrijfsopleidingen, scholing voor de kinderen van de arbeiders, de bouw van een fabrieksdorp en het verzorgen van vertier en uitstapjes. Geen productieslaven maar onmisbare medewerkers, was zijn visie.

Dit laat wel zien dat het toen al cruciaal was om duurzaam met mensen om te gaan. De huidige context is anders, maar we lijken terug te keren naar de productiemedewerkers. Innovatieve maatregelen zijn opnieuw nodig om de trend van uitstroom te keren.

De komende 100 jaren zet VvAA haar missie onverminderd voort om zorgprofessionals te versterken zodat zij goede zorg kunnen geven aan hun patiënten én hun werk met plezier, autonomie en bevlogenheid kunnen blijven doen. Een leven lang. Duurzaamheid gaat ten­slotte verder dan alleen het elimineren van plastic dopjes.

Delen