Energielabel

In 2008 heeft de overheid het energielabel geïntroduceerd, met onder andere als doel huizenbezitters te stimuleren om te verduurzamen. Dit energielabel gaat een steeds grotere rol spelen. Vooral de stijgende energieprijzen hebben de vraag naar energiezuinige woningen een stimulans gegeven. Met als gevolg dat deze woningen bij verkoop vaak meer opleveren.

Hier komt nog bij dat het energielabel vanaf 1 januari 2024 ook een rol gaat spelen bij de hoogte van de maximale hypotheek. Wanneer u een energie­zuinig huis koopt, kunt u meer lenen. De achterliggende gedachte is logisch: een energiezuinig huis zorgt voor lagere maandlasten. Zo blijft er meer over om de hypotheek af te lossen.

Energielabel speelt rol bij hoogte hypotheek

Met een energielabel C en D kunt u al € 5.000,- aan extra hypotheek krijgen. Met een energielabel A of B kan het extra te lenen bedrag oplopen tot € 10.000,- en met een label A++++  met garantie zelfs tot wel € 50.000,-. Wie een huis koopt met een E-, F- of G-label kan niet extra lenen. Een voorbeeld: op basis van uw inkomen kunt u € 400.000,- lenen bij een woning met F-label. Bij een woning met een A-label kunt u op basis van hetzelfde inkomen € 410.000,- lenen.

Bezit u een huis met een lager energielabel en wilt u gaan verduurzamen, dan bieden de nieuwe financieringsrichtlijnen ook mogelijkheden. Hierbij geldt: hoe lager het energielabel, hoe meer u extra kunt lenen om uw woning te verduurzamen. Bij een label E, F of G komt dit erop neer dat u € 20.000,- extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen.  

Samen met de al bestaande regelingen, zoals de subsidies en gunstige rentetarieven, wordt het verduurzamen van woningen aantrekkelijker gemaakt. Daarbij blijft het natuurlijk belangrijk om te kijken welke maximale hypotheek in uw specifieke situatie passend is.  

Delen