Genieten

Je kijkt al maanden uit naar dit feest, aan het strand, met alleen maar leuke mensen. Er komt een top-dj. Bier en wijn zijn gratis. Het is die avond naar verwachting rond de 20 graden. En degene op wie jij altijd een oogje hebt gehad, zal er ook zijn én is weer vrijgezel. No doubt: dit wordt het beste feest in jaren.

Maar naarmate het feest dichterbij komt, krijg je het ene na het andere teleurstellende bericht. De dj is verhinderd. Voor een biertje betaal je toch gewoon 3,50 euro, het KNMI kondigt code oranje aan (al maakt dat niet zoveel uit, want het feest is verplaatst naar een industrieterrein)én degene op wie jij een oogje hebt, heeft de relatiebreuk hersteld. Ze komen samen. 

Zo ongeveer moeten de eerstejaarsstudenten onder jullie zich voelen. De mooiste tijd van je leven breekt aan. Jaren heb je ernaar uitgekeken, maar nu het zover is, lees en hoor je alleen maar ellende over het studentenleven. ‘Driekwart van de studenten is emotioneel uitgeput door de studiedruk.’ En: ‘Studenten vallen bij bosjes uit met burn-outs.’

Een weekend Rome van je zuurgeleende geld

Selffulfilling prophecy ligt op de loer. Je kent hem wel, die theorie: doordat je een bepaalde verwachting hebt, komt deze ook uit. Waak daarvoor, zou ik willen zeggen, want dat is doodzonde. 

Ik ben geen studentenpsycholoog en het laatste wat ik wil, is klinken als je vader. Maar ik wil alle eerstejaars wel op het hart drukken: geniet van je studententijd. Natuurlijk moet je hard werken, maar zorg óók voor voldoende afleiding. Richt je kamer mooi in (met de tips van
pagina 22) of ga lekker koken (inspiratie op pagina 18). Doe een lang weekend Rome (pagina 24) van je zuurgeleende geld (don’t worry about that, pagina 12) én lees Arts en Auto Student, voor de beste balans tussen studie en ontspanning.

Delen