Heb je een (ggz-)praktijk? Vraag subsidie aan!

Content met mezelf wandel ik weer dapper richting sportschool. Sinds een klein jaar ‘mijn’ sportschool. Nooit gedacht dat ik op mijn 63e een sportschool zou hebben, maar ik ben ‘om’, om vele redenen die u zelf vast ook wel kent. En ik kan u vertellen dat ik een fijne sportschool heb gekozen, rustige ambiance, schoon, ruime openingstijden in een aangename saus van vriendelijke bedrijvigheid van personeel en bezoekers.

Toen gebeurde het: ik ontving een mail van mijn sportschool. Sindsdien maak ik mijn work-out in opperste verwondering die maar niet minder wordt. Her en der hangen er ineens kaartjes aan de toestellen met opbeurende slogans als ‘soms is een dag gewoon minder leuk’, ‘It’s okay not to be okay’  ‘Puur is beter dan perfect’,  ‘dare to care’. Geweldig toch!

Wat blijkt: mijn sportschool heeft de maand mei uitgeroepen tot mental health-maand. Mijn sportschool vindt ‘de mentale gezondheid van haar leden belangrijk’. Wat fijn. ‘Dus hebben we in mei een speciale Mental Health maand gekoppeld aan het goede doel, stichting MIND!’ lees ik in de mail. We kunnen als lid van de sportschool doneren, een nieuw lid aanbrengen waarvan dan afdracht aan Mind plaatsvindt en er worden workshops en challenges georganiseerd waarvan de opbrengst naar Mind gaat.

Ze kunnen blijkbaar alles

Geweldig toch, wie steunt dit nou niet? Mind staat voor ‘samen psychische gezondheid verbeteren’ en dat doet de stichting op vele manieren. Ze informeren over psychische gezondheid, willen helpen psychische klachten te voorkomen, mensen met klachten ondersteunen en zorgen voor meer openheid en begrip voor mentale (on)gezondheid. Ze adviseren over ggz-beleid, zijn een kenniscentrum voor collega’s en media en iedereen kan terecht met vragen, voor ‘anonieme professionele psychische en psychosociale hulp’. In ‘Mind korrelatie’ bieden ze  ‘overbruggingsgesprekken’ telefonisch en online waarna mensen ‘met nieuwe input en ideeën zelfstandig verder vooruit kunnen. We denken praktisch met ze mee, bijvoorbeeld over hoe ze de tijd het beste kunnen vullen of zich iets beter kunnen voelen.’ Voor een ‘overbruggingsgesprek’ kun je zelfs terecht wanneer je eigen behandelaar met vakantie is.

Werkelijk? Best gek ook, hoe dan? Of ben ik gek? Ik dacht altijd dat ik zelf waarneming moest regelen als ik met vakantie ga. Hoe weten ze bij Mind wat mijn cliënt nodig heeft?

Hoe doen ze dat toch?

Maar, zonder gekheid, Mind is zonder twijfel zeer bevlogen in hun zorgaanbod. ‘Hoe doen ze dat toch?’ ging ik me afvragen en mijn bewondering voor Mind stijgt wanneer ik lees:

‘Als organisatie krijgen we een zogenaamde instellingssubsidie van het Ministerie van VWS voor alle hulpverlening van MIND Korrelatie. Hierdoor kunnen we onder meer het overbruggingsadvies bieden, naast de reguliere hulpverlening (maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 21:00 uur) en opvang na televisieprogramma’s die veel emoties bij kijkers kunnen oproepen’. En ik lees: ‘MIND is een Algemeen Nut Beogende Instelling en heeft de ANBI-status. Daarnaast heeft MIND ook het CBF keurmerk Erkend Goed Doel. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) geeft deze erkenning aan fondsenwervende organisaties die zich op een verantwoorde manier bezighouden met het inzamelen en besteden van donaties.’

Eureka of MINDfuck?

En nu heb ik het: wij moeten als psychologiepraktijken en gezondheidscentra ook een Algemeen Nut Beogende Instelling worden! Met een CBF Erkend Goed Doel keurmerk! Dan vragen we ook subsidie aan en organiseren we challenges, fondsenwerving en donateurs! Dan kunnen ook wij, met een geruster hart en financieel toekomstbestendiger dan nu in de ggz mogelijk is, ons prachtige werk blijven doen, ons mooie zorgaanbod blijven bieden voor iedereen die bij ons hulp komt vragen. O ja, en onze eigen waarneming inclusief overdracht zelf regelen voor onze cliënten als we met vakantie of ziek zijn. Doen we toch al, want dat vraagt zorgvuldigheid in ons vak, maar dan met subsidie. ‘Dare to care’, geweldig! We roepen wat slogans in onze spreekkamers en worden ook nog eens minder moe.

Eureka!?

Delen