#hoedan?

Van de week werd ik gebeld door een enthousiaste collega die een symposium wil organiseren. Of ik een lezing van 45 minuten wil houden over hoe we de zorg menswaardiger kunnen maken. Oh, en of ik dan ook aan de forumdiscussie wil deelnemen? De titel van het symposium: “#hoedan?”

Ik vind het geweldig dat iemand me deze vraag stelt. Dank daarvoor, collega! Het getuigt van goede bedoelingen – werken aan betere zorg –  en van vertrouwen dat ik daar iets zinnigs over te zeggen heb. Dat laatste betwijfel ik, maar vooruit, laten we ervan uitgaan dat dat zo is.

In gedachten verplaats ik me even naar de zaal. Ik zit in het donker naar een of andere hotemetoot te luisteren die me 45 minuten (!) lang vanaf de kansel komt vertellen hoe het moet. Ik hoor het beleefd aan, haak na 10 minuten af, bedenk hoeveel nascholingspunten me dit oplevert (te weinig), werp een steelse blik op het programma om te zien #hoelang? nog tot de volgende pauze (te lang) en app vervolgens met iemand die een paar stoelen verderop zit. Ik gaap en neem me voor om nog vóór de plichtmatige forumdiscussie naar huis te gaan, want morgen moet ik weer vroeg aan het werk, business as usual.

“I tried to be innovative once, but I got stuck in meetings”?

Ken je de uitdrukking “I tried to be innovative once, but I got stuck in meetings”? #Hoedan? is een valkuil. Je kunt er eindeloos in blijven hangen. Stapels boeken lezen, cursussen volgen, symposia en congressen aflopen, coachtrajecten ingaan en verandermanagementgoeroes inhuren (hoe duurder, hoe beter, schijnt het), maar de zorg wordt er ondertussen geen spat beter van.

Bovendien, #hoelang? zit je nu al in het vak? Als iemand weet hoe het beter kan, wat er nodig is voor respectvolle, gastvrije, menswaardige zorg, dan ben jij het toch? (weet je het even niet, vraag het dan een ervaringsdeskundige, die weet dondersgoed hoe het beter kan)

En als we dan toch gaan innoveren, zullen we dan ook even onze nascholing meenemen?

Ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen veel meer kennis in huis hebben dan we denken

Ik ben geen onderwijskundige, dus ook daarin kan ik niet zeggen hoe dan, maar ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen veel meer kennis in huis hebben dan we denken. Laat de aanwezigen in 1 minuut presenteren (pitchen) wat hij of zij zelf al weet of doet. Of organiseer meer workshops. Een echte workshop is een werk-winkel. En daarmee is niets te veel gezegd: werk aan de winkel!

Maar bovenal: ga aan de slag. Blijf niet hangen in meetings. Begin vandaag nog met iets kleins waarvan je zeker weet dat het gaat lukken. De zorg wordt alleen beter als we zo snel mogelijk van #hoedan? naar #doedan! gaan.

Delen