Horizon

De onverkwikkelijke geschiedenis rond neuroloog Jansen Steur, de problemen in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, zorgverzekeraars en ziekenhuisdirecties die met elkaar overhoop liggen, het voortdurende gekissebis over het elektronisch patientendossier… Bij het speuren naar nieuwsberichten voor artsenauto.nl kom ik vrijwel dagelijks naast allerlei positief nieuws ook nogal wat negatieve berichten over de medische sector tegen. Helaas lijkt het zuur toe te nemen. Ik vraag me weleens af wat dat voor invloed heeft op jullie beroepsidealen.

Ook een vorst heeft geen gebrek aan beren op zijn koninklijke weg

Want idealen hebben jullie vrijwel allemaal. De studenten die ik spreek, willen allemaal mens of dier helpen, dat is de basis van hun studiekeuze. En nagenoeg alle werkzame (para)medici, zorgmanagers en beleids-makers in de gezondheidszorg willen dat ongetwijfeld ook nog steeds. Er komen alleen zo vaak en zo veel gemene beren op de weg. En die zouden je zomaar het zicht op jouw horizon kunnen ontnemen. Laat het niet toe! Blijf luisteren en kijken, blijf geïnteresseerd, blijf toegankelijk, blijf menselijk. Onthou waarom je dit doet, wie je nu bent. Tenslotte volg jij de mooiste studie die er is en heb jij straks de mooiste, belangrijkste baan die er bestaat.

Of zou onze kersverse koning die job hebben? Zou hij dat zelf zo zien of is het voor hem een noodzakelijk kwaad omdat zijn wieg toevallig in een paleis stond? In ieder geval heeft ook hij geen gebrek aan beren op de weg. Hij kan het zich niet permitteren om een beetje dom te doen; elke misstap wordt onder de nationale loep genomen. Het is wel fijn voor hem dat hij de koninklijke weg niet alleen hoeft af te leggen. Hij heeft een sterke en bij het volk zeer geliefde koningin naast zich. Zij kan hem helpen bij de berenjacht en bij het zicht houden op zijn horizon. Wij wensen hun een vorstelijke reis!

Delen