Klink is back!
Sinds hij afzwaaide als minister van VWS bracht Ab Klink zijn tijd door in de luwte van het publieke debat. Af en toe dook hij op bij discussies en gaf hij interviews. Maar nu is Ab Klink terug! En hoe: zijn advies voor kostenbesparing is het gesprek van de dag. En dat terwijl er niet veel nieuws in staat. Sterker: Ab Klink herhaalt zijn oude mantra: “Goede zorg is goedkope zorg”.
In zijn tijd als minister stuitte die visie vaak op weerstand. Klink zou er alleen op uit zijn de kosten te drukken, teneinde zich aan zijn begroting te kunnen houden . De drie ‘pijlers’ die hij in het rapport beschrijft klinken bekend: vermijden van overbehandeling, vergroten van de betrokkenheid van patiënten en een betere inrichting van het zorglandschap. Dat Klink medisch specialisten nu wil betalen voor het geven van voorlichting is een winstpunt.
De reacties tot nu toe zijn overwegend positief. Zelfs de PvdA ziet het plan als ‘ondersteuning’ voor de eigen visie. Opvallend: want de partij keerde zich al lang geleden tegen marktwerking en wil daar nu zo snel mogelijk van af. Terwijl Klink het huidige stelsel toch vooral wil behouden. Hij schrijft zelfs letterlijk: “Onze aanpak betekent geen breuk met het huidige stelsel”. In de ogen van Klink ligt het huidige zorgstelsel inclusief marktwerking goed op koers. Wachtlijsten zijn weggewerkt en de prijs per behandeling is gedaald.
Het enthousiasme vanuit de medische sector voor zijn advies is begrijpelijk. Vooral ook omdat hij het vak van de zorgverlener weer ‘leuk’ wil maken. Een van de artsen jubelt in het rapport zelfs: “We krijgen ons vak weer terug.” En de beoogde kostenbesparing van 4 tot 8 miljard liegt er natuurlijk ook niet om.
In mei 2010 hield Klink een toespraak tijdens een congres van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Hij vergeleek de stelselwijzigingen die hij en zijn voorganger Hans Hoogervorst in de zorg hadden doorgevoerd met bergbeklimmen. Hij zei: “Dames en heren, ik geef u graag nog de drie belangrijkste wijsheden waar bergbeklimmers mee op pad worden gestuurd. Eén: het doel is altijd verder weg dan je denkt. Twee: de top is altijd hoger dan je had ingeschat. En drie: de weg erheen is altijd moeilijker dan je had gehoopt. Maar het uitzicht is het waard.” Twee jaar later krijgt Klink eindelijk gelijk.
Bekijk hier het standpuntenoverzicht gezondheidszorg – verkiezingen 2012.
6 reacties
Wel even goed citeren.
Maar het uitzicht is het waard:
Een toekomst waarin goede zorg voor iedereen gegarandeerd blijft. Tegen aanvaardbare kosten. Dat is wat we willen. Het zal aankomen op doorzettingsvermogen en wijsheid bij ons allemaal.
En gezien het rapport van A Klink is hij zelf helemaal niet tevreden met het uitzicht na 6 jaar wandelen.
Maar na de volgende bocht wordt het anders. Dan zullen we de heilige graal zien. Jammer dat de ouderen zo weinig kunnen bijdragen aan onze expeditie. De winst van de investering is bij jongeren veel groter. Schrappen dus die ouderen. Om de volgende bocht te kunnen nemen moeten zij maar aan de buitenkant lopen.
Men leze het rapport van A Klink zelf. Hij stelt voor om de zorg aan ouderen te stoppen wegens geringere gezondheidswinst. Medisch Specialisten moeten worden getraind om deze blijde boodschap te brengen. De leeftijd van deze ouderen zal jonger uitvallen dan de ouderen zelf denken. Zo gaat dat met budgetteren door technocraten. Die 8 miljard moeten ergens vandaan komen.
A Klink stelt ook voor om te gaan concurreren op kwaliteit, naast concurreren op prijs. Verzekeraars moeten hun verzekerden verschillende kwaliteiten aanbieden, ieder tegen een andere prijs. Hij stelt voor dat medisch specialisten verzekerden van verzekeraar Y een andere kwaliteit zorg gaan aanbieden dan verzekerden van verzekeraar X. De kwaliteit moet wel transparant zijn en de verzekerden moeten kunnen kiezen voor de verschillende kwaliteiten zorg en zelf moeten afwegen prijs/kwaliteit. Wat het ZiN dan nog moet gaan doen is de vraag die A Klink maar niet stelt. Als Minister gaf hij het antwoord al: richtlijnen zijn er om vanaf te worden geweken, als de prijs maar lager is en de kwaliteit nog wel acceptabel.
Om in de metafoor van het bergbeklimmen te blijven: na lezing van het rapport van Booz&Co lijkt het erop alsof de Smartphone van A Klink geen bereik heeft en zijn TomTom het heeft laten afweten. De berg komt nu naar Mohammed.
Overigens bevat het rapport ook verstandige zaken: de hype van regio budgettering en populatie gebonden bekostiging wordt vakkundig doorgeprikt. Ook het gegeven dat het geen verschil uitmaakt of medisch specialisten in loondienst komen of niet; in loondienst nemen de ziekenhuizen de economische prikkel tot meer productie over. Zo werkt het n-personenspel nu eenmaal: het maakt geen verschil of er gespeeld wordt door bedrijven, instellingen of personen. De economische prikkel is voor allen gelijk.
Jammer dat A Klink blijft geloven in de goedertierenheid van de private verzekeraars. De geciteerde Achmea directeur geeft toch netjes aan dat bij het delen van de winst het meerdere naar de zorgverzekeraar moet gaan. De economische prikkel geldt ook voor verzekeraars. Achmea haalde in 2011 een netto winst op de verplichte basisverzekeraar notabene van 3%. 600 miljoen premie geld doorgeschoven naar de bankafdeling en niet naar de zorg.
Als het eruit ziet als een profeet, loopt als een profeet en praat als een profeet; is het dan een profeet?
Leerzamer lectuur is overigens The Health Care Dilemma van E Armstrong. Vergelijking tussen Denemarken, Duitsland, Zweden en USA. Zeer genuanceerd met aansprekende voorbeelden en betrouwbare statistieken. Dat kan je van A Klink niet zeggen. Men leze het EHCI rapport zelf met de disclaimer.
A Klink is niet de wijze Gids. Niet de wijze Profeet. Maar hij is wel bereid om die rol op zich te nemen tegen een redelijke en billijke marktconforme vergoeding van 270.000 euro per jaar.
Het wachten is op de inbreng van W Bos a raison van 400.000 per jaar voor 4 dagen per week.
Een wijze gids weet wanneer te keren en een andere weg in te slaan.
ANH Jansen
11 augustus 2012 / 01:42En hoe komt A Klink aan die 8 miljard? De denkfout van A Klink:
Pagina 21: Ziekenhuizen die door zorgverbetering in volume teruggaan worden in eerste instantie gecompenseerd via winstdeling en door een andere wijze van betalen die juist ook artsen ruimte en comfort biedt.
De voorlopers zullen ook nog worden beloond met extra marktaandeel. De instellingen die voor volume blijven kiezen zullen dan terrein verliezen.
Belonen van kwaliteit betekent ook dat de opbrengsten niet enige tijd later alsnog zo maar afgeroomd kunnen worden. Dat is belangrijk om te voorkomen dat artsen via extra inspanningen voor kwaliteitswinst zorgen, maar vervolgens direct of na enige tijd fors worden gerantsoeneerd.
Dat is niet alleen ontmoedigend, het blokkeert vernieuwing op voorhand.
–Hoelang zal het duren vooraleer de artsen dit doorhebben?
In het betoog van A Klink zit een denkfout.
Het moet overigens te denken geven dat het rapport van A Klink kamerbreed wordt ondersteund: of het is een politiek spelletje; laat de man maar nat gaan en met hem het hele CDA of Kamerbreed wordt dezelfde denkfout gemaakt en hoopt men erop dat de artsen het spel niet doorhebben.
ANH Jansen
11 augustus 2012 / 12:04pijlers.
Anneke Bakker
11 augustus 2012 / 18:29Meneer Jansen, goed en nuttig commentaar! Met betrekking tot het gemoed van Klink lopen onze observaties uit elkaar. Het advies leest als de Kamerbrieven die hij vroeger als minister aan de Tweede Kamer stuurde. Het doel is nog steeds niet bereikt, maar we zitten volgens Klink op de goede weg.
Ik ben vooral verbaasd dat het rapport zo bejubeld wordt, aangezien het niet veel nieuws bevat en die besparing van 4 tot 8 miljard slechts een schatting is.
En mevrouw Bakker: ik heb peilers in pijlers veranderd. Dank!
Daan Marselis
11 augustus 2012 / 19:47In het Parool van zaterdag jl geeft A Klink aan dat zijn werkgever een economisch belang heeft bij het verkrijgen van de opdracht om dit project te mogen uitvoeren: ‘kwaliteit als medicijn’.
‘De ex-minister wil het nieuwe model als consultant helpen invoeren. De CDA’er erkent dat zijn werkgever Booz&Co ook financiele motieven heeft, maar dat is ‘100 procent niet’de reden waarom hij er bij betrokken is. ‘ik had dit als minister al willen uitvoeren, maar door de val van het kabinet is dat niet gelukt. Ik geloof hierin en ik weet dat minister Schippers dezelfde agenda heeft.
A Klink wil deze kar als Consultant wel trekken. Of hij bereid is daar een prestatie contract op basis van harde uitkomsten voor te tekenen hoeft niet te worden gevraagd: de wereld van de consultancy is een andere dan die van de medische wereld. Harde uitkomsten kunnen niet in de economie. Mensen zijn zo veranderlijk en de politiek bemoeit zich met alles.
Neen. Contracten op basis van harde uitkomsten zoals de Consultancy wel verlangt van medici voor behandeling van diezelfde mensen die ook de economie zo moeilijk maken kunnen werkelijk niet.
A Klink krijgt van zijn werkgever Booz&Co 275.000 per jaar excl bonussen. Booz&Co hoopt van het netwerk van A Klink opgebouwd ten tijde van zijn politieke loopbaan te kunnen profiteren.
A Klink wil niet als Minister verder. Wel als Consultant. A Klink doet een beroep op de ‘intrinsieke goedheid’ van zorgverleners om de zorgkosten in de hand te houden; gratis zorg verlenen. Florence Nightingale moet terug in de zorg komen. E Schippers wil een wettelijke doorleverplicht opleggen aan zorgverleners; gratis leveren van zorg, gratis werken; wat is ook weer de definitie van slavernij? Tijd van de patient is al gratis in de ogen van de politici en consultants. Daar komt de tijd van de zorgverlener nog bij; gratis. Wat A Klink en E Schippers gemeen hebben is duidelijk.
Bij een Consultant beslist de klant uiteindelijk en in de politiek is het die Minister die uiteindelijk beslist. Zet de uitspraken van Consultant A Klink over Mayo Clinic naast de uitspraken van Minister A Klink over diezelfde Mayo Clinic.
Zo is 275.000 euro makkelijk verdiend.
Meer betalen is niet beter in de logica van Consultant A Klink. W Bos staat voor 400.000 per jaar op de loonlijst, excl bonussen en voor 4 dagen per week. We zien het rapport van W Bos, KPMG, de concurrent, in vertrouwen tegemoet.
ANH Jansen
12 augustus 2012 / 15:01Het verbaast mij helemaal niet dat dit rapport politiek-breed bejubeld wordt.
Je zal toch zomaar ineens 4 a 8 miljard in de schoot geworpen krijgen, waar je zelf geen enkele inspanning voor hoeft te leveren!
Ik stel mij het volgende goede gesprek voor tussen een orthopedisch chirurg ( nadat hij daartoe een communicatiecursus heeft gevoerd) en meneer Klink, inmidels 85 jaar geworden en zojuist over een los vloerkleedje gestruikeld.
“Meneer Klink, ik heb slecht nieuws en goed nieuws voor u:
Eerst het slechte nieuws: U heeft uw heup gebroken en zou eigenlijk geopereerd moeten worden, waarna u in korte tijd waarschijnlijk weer zou kunnen lopen.
Het goede nieuws is echter dat u inmiddeld 85 bent en licht dementerend, dus u hoeft helemaal niet meer geopereerd te worden: wij gaan u net zoals vroeger in de tractie leggen, daarna gaat u naar een verpleegtehuis voor langdurige liefdevolle revalidatie, waar u naar verwachting last zult krijgen van decubitus en naar verwachting binnen 6 maanden aan een longontsteking zult komen te overlijden.
Maar wel liefdevol verzorgd!”
J.Rensing
12 augustus 2012 / 17:33