KNOV: meer verloskundigen nodig

“De jaarlijkse instroom in de Nederlandse verloskundeopleidingen moet worden verhoogd met 10 procent om evenwicht te houden op de arbeidsmarkt.” Dat zegt Angela Verbeeten, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). De belangenvereniging vertaalt conclusies uit een NIVEL-onderzoek hiermee in concrete cijfers.

 

“De toename van 10 procent van het aantal opleidingsplaatsen is gebaseerd op een behoedzaam scenario”, stelt Verbeeten. “Het meerendeel van het NIVEL-rapport sluit aan bij de visie van de KNOV Achter iedere zwangere staat een verloskundige.”

In het NIVEL rapport Toekomstscenario’s voor de geboortezorg, meer (keten) samenwerking in toekomstige geboortezorg (lees hier de samenvatting en conclusies) stellen verloskundigen, gynaecologen, wetenschappers en beleidsmakers dat vrouwen bij toekomstige bevallingen steeds meer constante, intensieve en complexe zorg zullen vragen. Op maat en in de buurt.

Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld laat kinderen en het aantal vrouwen met chronische ziekten, zoals diabetes en obesitas, neemt toe. Deze ontwikkeling zal meer samenwerking vragen tussen eerstelijns en tweedelijns verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden, maar ook tussen bijvoorbeeld verloskundigen, huisartsen en gemeenten. De experts verwachten dat door de genoemde ontwikkelingen de vraag naar verloskundigen zal toenemen.

Het NIVEL voerde het onderzoek uit in opdracht van de KNOV.

Delen