Fiksen

Toen bekend werd dat Zuyderland het besluit had genomen om een deel van de spoedzorg op de locatie in Heerlen af te schalen, liet Jimmy Dijk van de SP direct van zich horen op X. Hij schreef: ‘Beste Geert, Frans, Caroline en Esther. We verschillen geregeld van mening, maar samen hebben we een meerderheid voor het behoud van een volwaardig Zuyderland. Nu wordt er niet geleverd. Zullen wij dit fiksen?’.

Van dat ‘fiksen’ zal weinig terechtkomen. Demissionair minister van VWS Pia Dijkstra had al in een Kamerbrief laten weten geen moties te gaan uitvoeren die moeten voorkomen dat SEH’s of afdelingen in ziekenhuizen gesloten kunnen worden. Voor dat besluit gaf ze in die brief steekhoudende argumenten.

‘In dit geval zijn keuzes over de inrichting van de zorg in de regio gebeurd, en op basis van een zorgvuldig proces’

Inmiddels hebben ook de medisch specialisten van Zuyderland, de huisartsen van Zuid-Limburg en de Ambulancezorg Limburg in een gezamenlijke verklaring laten weten dat zij achter het plan staan om met name de SEH en de IC in 2030 te concentreren in Sittard-Geleen. Net als de demissionaire minister hebben ook zij hiervoor goede argumenten: complexe acute zorg vraagt om een hooggespecialiseerd team, en daarvoor is het zaak die zorg samen te brengen op één locatie.

Het personeelstekort in de zorg is hierbij een factor om rekening mee te houden, stellen ze. Iets wat ook Jimmy Dijk – zelfs samen met Geert, Frans, Caroline en Esther – niet kan oplossen. Niet voor niets schreef Dijkstra in haar Kamerbrief dat keuzes over de inrichting van de zorg het best in de regio kunnen worden gemaakt. Dat is in dit geval gebeurd, en op basis van een zorgvuldig proces. Het is gefikst.

Delen