Op het spoor

Nog even volhouden tijdens stage, co-schappen, onderzoek of colleges, het is bijna vakantie. Of je moet de populairste voetbalanalist van de Belgische tv zijn. Dan breken nu – met het WK Voetbal voor de deur – juist de drukste weken aan. Zeker als je dat tv-werk combineert met een promotieonderzoek, zoals Imke Courtois.

Heb jij wél een paar weken vrij en nog niks geboekt, dan heeft reisjournalist Bas van Oort een verwegsuggestie: Nusa Lembongan. Heel iets anders dan Spanje of Griekenland. Na zon-zee-zuipvakanties in Salou en Alanya (low-budget, kleine appartementjes) wilden mijn vrienden en ik ook eens iets anders en huurden we een riante villa aan het Balatonmeer in Hongarije. Lekker barbecueën in de tuin, met Hongaarse schonen. Daar hadden we wel een busreis van 20 uur voor over.

Nu ik eraan terugdenk, misschien kwam het juist door die zwembroekjes

De villa kwam zowaar overeen met de foto’s. Alleen: beneden woonden de eigenaren. Wij hadden, zo bleek, slechts de bovenverdieping gehuurd. We hadden niet eens een eigen tuin. Het Balatonmeer was een half uur lopen, door de berm, langs een asfaltweg. Van de acht dagen hadden we vier dagen regen. De Hongaarse vrouwen waren knap, maar zagen ons niet staan. En dat terwijl we op het strand best opvielen in de fluorescerend groene zwembroekjes die we hadden laten bedrukken. Nu ik eraan terugdenk: misschien kwam het juist dóór die zwembroekjes.

Het had trouwens niet veel gescheeld of ik was tijdens die vakantie bij jullie (toekomstige) Hongaarse collega’s beland. Als zij nog iets hadden kunnen doen, tenminste. Happend in een broodje shoarma
en met een slok te veel op, liep ik met een paar vrienden door de uitgaansstraten van Siófok. Vaag hoorde ik het geluid van een toeter. Het werd harder en kwam dichterbij. Het leek wel de toeter van een trein. Een van mijn vrienden greep me bij m’n arm. Ik keek om en zag dat hij me van een spoor had getrokken. Dwars door het uitgaanscentrum liep een spoorlijn. Spoorbomen waren er niet. Op twee meter afstand raasde een trein voorbij. Ik was op slag nuchter.

Ik wens je een fijne, veilige zomervakantie.

Delen