ROM! ROM! ROM!

Dag, mijn naam is Remke van Staveren. Ik heb een afspraak.

Even kijken. Oh ja, mevrouw van Staveren. U komt voor intake. Ik heb hier de verwijsbrief van uw huisarts. Hebt u onze eROM al ingevuld?

Uw eh … eROM?

Ja, de eROM. De ROM vragenlijsten, maar dan online. We hebben u er twee weken terug een mail over gestuurd.

Oh. Juist. Nou, ik eh… ik ben nogal depressief, ziet u, en eh … ik heb al een tijdje mijn mail niet geopend…

Geen probleem, hoor mevrouw van Staveren. In onze wachtkamer staan twee computers. Daar kunt u alsnog de ROM invullen terwijl u wacht.

romromrom-01Moet ik nog wachten dan? Ik eh… dacht dat ik om 10.00 uur een afspraak had en ik eh… wacht al zo lang. Zucht. Al een week of tien namelijk…

U hebt om 10.30 uur een afspraak, mevrouw van Staveren. We laten de mensen altijd expres een half uur eerder komen. Dan kunt alsnog op uw gemak de ROM invullen.

Maar wat is dat dan die ROM?

Dat zijn allerlei vragen over hoe het met u gaat. We vinden het belangrijk om te weten hoe het nu met u is, en aan het einde van de behandeling weer. Dat helpt ons om de zorg te verbeteren.

Oh.

Dus als u achter een van de schermen plaatsneemt. Het is zo gepiept.

Maar ik vertel dat soort persoonlijke dingen liever aan mijn behandelaar, straks.

Het spijt me, mevrouw van Staveren, maar als u die vragenlijsten niet invult dan krijgen wij een boete van uw zorgverzekeraar. Tja, en als iedereen weigert dan kunnen we over een poosje geen zorg meer geven.

Dat meent u niet! … Maar wat gebeurt er dan met mijn gegevens?

Oh, maakt u zich daar maar geen zorgen over, hoor. Die worden naar de SBG opgestuurd, de Stichting Benchmark GGZ. (…) Ik zie u verschrikt kijken, maar het is volkomen veilig hoor! De SBG voldoet aan alle eisen van de privacywetgeving. Uw gegevens worden veilig en vergrendeld opgeslagen. Echt. Wilt u er een kopje koffie bij?

ROM, of te wel Routine Outcome Monitoring, werd in 2012 ondanks grote twijfels van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en tegen advies van onder meer alle acht kernhoogleraren psychiatrie ingevoerd. Het is inmiddels uitgegroeid tot een verplichte, peperdure, bureaucratische exercitie die zijn doel, namelijk de kwaliteit van behandelingen vergelijken, volkomen voorbij schiet.

Sinds deze week komen wij, behandelaren en patiënten in de GGZ, hiertegen in verweer. Wij willen ROM als benchmarkinstrument in de GGZ stoppen. U steunt dit doel door onze petitie te tekenen en door te weigeren nog langer aan ROM mee te werken. Als patiënt heeft u zelfs het recht om te weigeren.

www.stoprom.com

Delen