Schot-overschrijdend werken

Ik weet het, het is niet hip. Liever had ik gezegd dat ik het ‘druk, druk, druk’ had, maar de waarheid was dat ik me te pletter verveelde. Al mijn patiënten hadden die middag afgebeld: griep. Ik had natuurlijk nog hier en daar wat achterstallige vinkjes kunnen zetten, of gewoon duimendraaien en dat dan ‘mindfulness’ noemen, maar in plaats daarvan belde ik mijn collega van zorgprogramma stemming & angst. Want die was wél hip, wist ik. Of ik kon bijspringen?

Het bleef lang stil aan de andere kant van de lijn. Even dacht ik dat ze verder was gerend, want ‘druk, druk, druk’, maar toen zei ze verbouwereerd: ‘Dat moet ik even met mijn leidinggevende overleggen.’

Snap ik. Tegenwoordig kun je beter alles met je leidinggevende overleggen. Voor het geval dat.

Ik was net klaar met paperclips tellen toen de manager bedrijfsvoering van stemming & angst mij belde. Ze bedankte me vriendelijk met dit eh… wel héél bijzonder aanbod en zei toen dat het niet kon. Niet kon? Nee, zorgprogramma langdurige zorg valt onder een ander kostenplaatsnummer dan zorgprogramma stemming & angst. Sorry. Dat is de regel.

‘Dat moet ik even met mijn leidinggevende overleggen’

Dure zorg? Wachtlijsten? Een tekort aan psychiaters? Niets mee te maken, kostenplaatsnummers, dat telt.

En postcodes. Een van mijn patiënten met een ernstige persoonlijkheidsstoornis was op een locatie opgenomen die welgeteld 5 kilometer van het specialistisch centrum voor ernstige persoonlijkheidsstoornissen was verwijderd. Wel binnen dezelfde GGZ-instelling, maar nét buiten hun postcodegebied. Sorry. Dat is het beleid.

Maar één telefoontje naar Zeeland, een slordige 555 kilometer verderop, en ervaringsdeskundige Irene van de Giessen stapt in de auto. No questions asked. Geen regel, geen beleid. Wel het hart op de goede plek.

Tja, de GGZ. We kunnen twee dingen doen. Of we houden ons strak aan onze zelfopgelegde regels en beleidsafspraken, en gaan dan vroeg of laat failliet, óf we breken – nu – die schotten af.

(Of we gaan polsstokspringen. Dat kan natuurlijk ook. Helemaal hip, polsstokspringen.)

Delen