Seniorvriendelijk ziekenhuis

Vijfenveertig ziekenhuizen ontvangen een dezer dagen het nieuwe keurmerk seniorvriendelijk. Het keurmerk is een initiatief van verschillende ouderenorganisaties. Zij  keken of alle 135 Nederlandse ziekenhuizen wel ‘seniorproof’ zijn.

Aanleiding tot de ontwikkeling van een keurmerk vormden cijfers van artsenorganisatie KNMG, waaruit blijkt dat van alle 70-plussers die in het ziekenhuis belanden, er één op de drie slechter uitkomt dan hij er in ging. Meestal niet door verergering van de ziekte, maar door bijvoorbeeld functieverlies dankzij valpartijen of ondervoeding.

De ziekenhuizen die het keurmerk inmiddels ontvingen, brengen dit heugelijke nieuws zo snel mogelijk via de verschillende media naar buiten. Van harte. Maar het bericht roept vooral de vraag op: hoe kan het in vredesnaam zo zijn dat maar liefst tweederde van de ziekenhuizen NIET seniorproof is? En waarom moeten de ouderenbonden hiermee komen? Waren de slechte cijfers van de KNMG zelf voor de ziekenhuizen geen reden genoeg om direct in actie te komen?

Natuurlijk worstelt de zorg met voortdurend toenemende kosten, bezuinigingen en constant hoge werkdruk. Maar als dat de oorzaken van deze omissie zijn, zijn het geen valide redenen. Ouderen mogen niet het kind van de rekening zijn. Sterker nog, senioren zijn de grootste klanten van de zorg. En dus moeten, met de aanstormende vergrijzing, àlle 135 Nederlandse ziekenhuizen heel snel seniorproof  zijn. Want een ziekenhuis juist minder gezond verlaten dan er in gaan, is geen reclame en kan nooit de bedoeling zijn.

Ouderen en ziekenhuizen kunnen niet zonder elkaar. Want, waar sommigen zich misschien nog weleens afvragen wat artsen en auto’s eigenlijk met elkaar van doen hebben, zal het voor iedereen klip en klaar zijn dat ziekenhuizen en senioren per definitie, helaas, onlosmakelijk verbonden entiteiten zijn.

Delen